De la 1 aprilie, orice persoana care vrea sa cumpere medicamente de la farmacie o poate face numai pe baza de reteta sau in cazuri de urgenta.

Dozele vor fi eliberate pentru maximum 24 de ore in zilele lucratoare si maximum 72 de ore pentru sfarsitul de saptamana. Medicamentele psihotrope si stupefiante nu vor fi eliberate in acest sistem.

Desi nu exista date concrete, farmacistii sustin ca 30% dintre romani se trateaza de capul lor

Autoritatile medicale au decis:

Farmacistul poate sa elibereze unui bolnav cronic un medicament fara o prescriptie medicala, doar in situatia in care suferindul nu a putut ajunge la doctor, din diverse motive, dar este cunoscut de farmacist sau se afla in evidetele unitatii ca utilizator al medicamentului solicitat.

Farmacistul poate fi "intelegator" daca bolnavul prezinta un bilet de iesire din spital, o scrisoare medicala, o schema de tratament parafata de medic, este in tranzit si trebuie sa continue un tratament sau are o reteta a carei valabilitate a expirat.

Farmacistul este obligat sa ii ceara pacientului sau apartinatorului acestuia toate informatiile legate de urgenta cererii sale: medicatie curenta, alte afectiuni, alergii. In functie de gravitatea situatiei prezentate, farmacistul va incerca sa ia legatura cu medicul curant al pacientului sau cu un alt medic si il va indruma pe bolnav sa mearga la un specialist.

In cazul copiilor, eliberarea unui medicament va fi insotita obligatoriu de recomandarea catre parinti de a merge la medicul de familie, medicul curant sau de a apela la 112.

"Farmacistul nu se poate substitui medicului. Oamenii trebuie sa invete sa nu isi faca automedicatie. Este in defavoarea lor". Eugen NicolAescu, ministrul Sanatatii


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.