Politistii de la Circulatie si cei de Frontiera sint cei mai corupti angajati ai Ministerului de Interne in opinia tinerilor romani. Desi spun ca s-au obisnuit cu spaga, unii dintre ei spera ca pot reduce coruptia daca se inscriu intr-un partid politic.

Peste jumatate dintre tineri au dat mita sau mici atentii angajatilor statului pentru a-si rezolva problemele administrative. Asa au raspuns subiectii unui sondaj pe tema coruptiei, realizat de Directia Generala Anticoruptie a Ministerului Administratiei si Asociatia pentru Implementarea Democratiei. Tinerii ramin insa optimisti si cred ca pot avea succes in Romania fara a deveni corupti. La sondajul MAI au participat aproape 1.400 de tineri cu virsta cuprinsa intre 14 si 28 de ani.

Politistii de la Circulatie conduc coruptia

In topul realizat de tinerii chestionati, politistii de Frontiera si cei de la Circulatie ocupa primul loc al celor mai corupti angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor. La polul opus se claseaza functionarii Inspectoratului pentru Evidenta Persoanelor si cei de la Jandarmerie. In acelasi timp, tinerii ii vad mai corupti pe angajatii din administratia locala decit pe politicienii din orasul lor, despre care doar 38% considera ca sint corupti. De altfel, tot 38% dintre tineri nu stiu cine le reprezinta interesele in Parlament, iar aproape 60% nu s-au intilnit niciodata cu vreunul dintre alesii pe care i-au votat. Mai grav, 56% dintre tineri sustin ca stiu despre fapte de coruptie ale unor angajati din Ministerul Administratiei. "Sint mult mai vizibile de catre tineri actele de coruptie savirsite de subordonatii MAI in mediul rural si in orasele foarte mici decit cele din marile orase. Tinerii moldoveni, olteni si dobrogeni cunosc cele mai multe fapte de coruptie ale angajatilor MAI", se precizeaza in studiul amintit.

Cu partidul luptam!

Desi in majoritate covirsitoare, 91% dintre subiectii chestionati declara ca au responsabilitati fata de societate, doar unul din cinci apreciaza ca ar putea contribui la reducerea coruptiei in orasul in care traiesc. In acelasi timp, aproape jumatate dintre ei cred ca pot ajuta in mica masura, iar aproximativ 20% sint pesimisti, considerind ca nu pot face nimic impotriva fenomenului. Cu toate acestea, jumatate dintre tineri s-ar inscrie intr-un partid politic pentru a milita impotriva coruptiei la nivel local.

50.000 de euro anticoruptie

Ministerul Administratiei si Asociatia pentru Implementarea Democratiei incep campania pentru sensibilizarea tinerilor, care costa 50.000 de euro. Campania consta in realizarea si difuzarea unor spoturi care sa prezinte pericolul pe care-l reprezinta coruptia pentru generatiile viitoare. "Este greu sa schimbi mentalitatea unor generatii mai in virsta. Targetul nostru sint tinerii, care trebuie sa nu se deprinda de la cei obisnuiti cu fenomenul coruptiei", spune directorul executiv al AID, Alexandru Cumpanasu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.