Pretul painii ar putea sa creasca in prima jumatate a lunii aprilie din cauza reducerii stocurilor de grau panificabil la procesatori si achizitionarii materiei prime de pe piata interna la preturi mai ridicate decat cele actuale.

"Stocurile de grau panificabil detinute de procesatori sunt suficiente pentru acoperirea consumului in luna martie si inceputul lunii aprilie, dupa care vom fi nevoiti sa achi-

zitionam materie prima la un alt pret", presedintele Patronatului de Morarit si Panificatie - ROMPAN, Aurel Popescu. Acesta a precizat ca la ora actuala este destul de greu de gasit pe piata interna grau panificabil, la un pret scazut, desi exista cantitati suficiente in depozite si la producatori.

In prezent, graul este achizitionat de procesatorii din industria de morarit si panificatie intre 3.500-3.700 lei/kg adus direct la moara.

"Achizitionarea materiei prime la un pret mai mare se va reflecta in pretul painii, mai putin in zonele cerealiere si mai mult in celelalte zone din tara, de aceea nu putem preciza acum un anumit procent de crestere a pretului painii" a spus Popescu. La ora actuala, o paine de 300 de grame poate fi achizitionata cu 5.000-6.000 lei bucata.

In prezent, societatile de morarit si panificatie pot achizitiona grau si de pe piata externa din contingentul de 125.000 de tone de grau fara taxe vamale provenit din Uniunea Europeana, care a inceput sa se deruleze de la 1 ianuarie 2006. Aceasta cantitate a fost accesata foarte putin de societati din nordul si vestul tarii.

Productia de grau a scazut mult in 2005

"Din pacate, graul din Ungaria are la ora actuala un pret de 3.600 lei/kg in vama, la care se mai adauga si transportul la moara", a precizat Aurel Popescu. Din datele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale reiese ca la data de 15 februarie 2006 existau in stoc, la nivelul intregii tari, 3,7 milioane tone de grau, din care 1,5 milioane tone in unitati de depozitare specializate, iar restul la producatorii individuali. Preturile raportate de directiile pentru agricultura judetene, pe piata graului, erau de 2.500 - 3.500 lei/kg, in functie de zona si de calitatea graului. In luna ianuarie, potrivit MAPDR, a fost importata o cantitate de grau de 6.000 tone. in 2005, productia totala de cereale a Romaniei a fost de aproape 19 milioane tone, cu circa sase milioane tone mai putin decat in 2004, productia de grau reprezentand 7,32 milioane tone.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.