Renta viagera reprezinta o suma de bani pe care o pot primi persoanele detinatoare de teren agricol, care vand sau arendeaza terenul, cu contract de vanzare-cumparare, sau cu contract de arendare, inregistrat la primarii.
In caz de vanzare, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, pe parcursul vietii proprietarului. In cazul arendarii terenului agricol se primeste 50 de euro pentru fiecare hectar, atat timp cat terenul este arendat. Cei care vor sa intre in posesia rentei viagere trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa aiba varsta peste 62 de ani, sa aiba in proprietate mai putin de 10 hectare de teren agricol si sa pastreze pentru folosinta proprie o suprafata mai mica de 0,5 hectare. Actele care trebuie depuse la Biroul Judetean de renta viagera in cazul in care terenul se vinde sunt: contractul de vanzare in original si fotocopie, actul de identitate a titularului, in original si copie, o cerere model si doua declaratii tip. Cei care dau pamantul in arenda, trebuie sa se prezinte cu contractul de arendare, incheiat dupa 22 iulie 2005 si inregistrat la primarie.

La acesta se adauga actul doveditor al proprietatii: titlul de proprietate sau extrasul de Carte Funciara si cererile si declaratiile amintite mai sus. Solicitantii pot fi cei care au primit pamant prin legile Fondului funciar sau mostenitorii, in urma succesiunii. Dupa intocmirea dosarelor privind renta viagera, acestea sunt trimise la Oficiul National al Rentei Viagere din Bucuresti, iar in termen de 10 zile se accepta sau se refuza dosarul si se elibereaza carnetul de rentier agricol. In baza acestui carnet primeste renta pentru anul in curs.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.