Mostenirea genetica ar putea juca un rol important in declansarea anorexiei, frica exagerata de ingrasare care le determina pe unele tinere sa se infometeze, cateodata pana la moarte, a indicat o echipa de cercetatori.

Definitia bolii este data de lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate cu peste 85% din greutatea ideala, raportat la varsta si inaltime. Sa nu te linisteasca aceasta cifra de 85%, pentru ca odata pornita pe panta slabirii, fara vreun motiv, e greu sa te mai opresti!

Un studiu asupra gemenilor din Suedia arata ca 56% din riscul de a dezvolta un dezechilibru de alimentatie se bazeaza pe istoria familiala, se arata in raportul cercetatorilor de la Universitatea Carolina de Nord. Alti factori nespecificati declanseaza aceste probleme in 44% din cazuri, se mai arata in studiu. Anorexia ii determina pe cei care sufera de aceasta afectiune sa se teama excesiv de ingrasare si sa arate aversiune fata de mancare si are cea mai mare rata a mortalitatii dintre toate bolile mentale.

"Anorexia este o afectiune psihiatrica, moderat ereditara, care poate fi prezisa de prezenta nevrotismului", caracterizat prin respect de sine scazut, instabilitate emotionala si sentimente de vinovatie, anxietate, depresie, se arata in studiu. Cercetarea a fost realizata pe o baza de date provenita de la peste 31.000 de gemeni din Suedia, nascuti intre 1935 si 1985, ai caror indici de sanatate au fost monitorizati pe mai multe planuri. Cercetatorii au descoperit ca 1,2% dintre femeile din grup si mai putin de 1% dintre barbati, sufereau de anorexie.

Ce este Si de ce apare?

Cuvantul "anorexie" vine din limba greaca si semnifica lipsa poftei de mancare. Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie caracterizata de refuzul de a mentine o greutate corporala normala, ceea ce conduce la o greutate mai mica de 85% din greutatea ideala raportata la varsta si inaltime. Persoanele suferind de anorexie nervoasa dezvolta in timp un comportament alimentar inadecvat: sar peste mese, mananca portii foarte mici de mancare, fac combinatii ciudate de alimente, nu mananca in fata altor persoane si au tot felul de obiceiuri si ritualuri alimentare ciudate.

Pot face cumparaturi (alimentare) si pot gati pentru toti cei din casa, insa nu se ating nici de cele mai gustoase preparate. Isi gasesc scuze pentru a refuza mancarea ("nu mi-e foame", "am mancat in oras", "nu ma simt prea bine" etc). Cu timpul incepe sa nu le mai placa feluri de mancare anterior preferate. Devin excesiv de preocupate de numarul de calorii, continutul alimentelor, folosesc numai produse dietetice si uneori devin vegetarieni, fara insa a consuma tot spectrul de alimente de origine vegetala, care sa le aduca nutrientii necesari. De asemenea, reduc drastic aportul de lipide. Daca uneori isi incalca propriile reguli rigide si mananca mai mult, recug la provocarea varsaturii. Pe langa aceasta pot folosi laxative, produse pentru slabit, diuretice. In cazuri extreme pot ajunge la abuz de alcool sau droguri pentru a-si reduce apetitul.

Boala care le macina corpul Si mintea tinerelor fete

Moda, dimensiunile STAS impuse de fotomodele si teama de a nu-si pierde prietenul deoarece ar fi prea grase le determina pe majoritatea adolescentelor sa tina cure de slabire. Din pacate, unele dintre ele nu stiu cand sa se opreasca si atunci intervine anorexia. Tin regimuri drastice fara sa se consulte cu nutritionistii sau macar cu parintii. Anorexia este o boala psihica, F500, ce apare si in tabelul de clasificare internationala a tulburarilor psihice. Unu la suta dintre adolescente pot avea anorexie. Anorezia este rar intalnita in cazul baietilor. Frecventa este de 10 fete la un baiat. Pe de alta parte, trebuie stiut faptul ca, daca nu se intervine terapeutic la timp, in 10 la suta dintre cazuri apare mortalitatea. Adolescentele anorexice se vad supraponderale, chiar daca sunt slabe si traiesc cu frica de a nu se ingrasa. Consuma cam 1.000 de calorii pe zi, in conditiile in care organismul are nevoie, zilnic, de 3. 000 de calorii.

Si... bulimia

De cealalta parte a baricadei, bulimicii sunt "pofticiosi incurabili" care nu-si pot controla dorinta de a manca. Sunt continuu obsedati de mancare si cad prada "poftelor". Ei ingurgiteaza intr-un timp scurt (in mai putin de doua ore) cantitati care ar satura mai multe "guri" normale. Apoi se simt rau (fizic si psihic), sunt cuprinsi de remuscari si chiar fac totul pentru a anihila efectul "ingrasator" al muntelui de alimente: isi baga degetele pe gat, sau iau medicamente vomitive, diuretice, purgative. Nici lor nu le este strain exercitiul intens "la sala" sau kilometri extenuanti in jurul lacului din parcul orasului. Parerea lor despre ei insisi depinde foarte mult de felul in care arata, mai exact de felul in care cred ca arata, lucru care ii aseamana cu anorexicii. Mai mult de jumatate din anorexici devin bulimici!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.