Adriana Iliescu, cea mai virstnica mamica din lume, a declansat in Romania o adevarata criza etico-medicala. In tarile europene, aceasta fertilizare nu s-ar fi putut realiza, legislatia prevazind o limita de virsta. In SUA, procedura medicala ar fi fost considerata "o actiune criminala" pentru ca, in primul rind, profesoara Adriana Iliescu este o "mama singura". Totodata, nu este deloc de neglijat riscul aparitiei conflictelor juridice legate de drepturile parintesti.

"Biserica nu poate binecuvinta o femeie care doreste la aceasta virsta sa aduca pe lume un copil, cu atit mai mult deoarece dinsa nu a cerut incuviintarea duhovnicului, daca il are.

Un copil se naste din iubirea a doua persoane. Semnul vazut al tainei casatoriei si cununia in Biserica si binecuvintarea sint tocmai aceasta iubire.

Femeia nu se mintuie numai prin nastere de prunci. In Noul Testament, o femeie care nu are prunci nu este la marginea societatii ca in lumea veche. Copiii sint un dar de la Dumnezeu, asa scrie la Slujba Cununiei", a declarat pentru "Evenimentul zilei" preotul Iustin Marchis, duhovnicul presedintelui Traian Basescu.

In Uniunea Europeana, Eliza nu s-ar fi nascut

In foarte multe state europene exista prevederi legale care interzic fertilizarea in vitro in cazul femeilor necasatorite si al cuplurilor homosexuale.

Daca actiunea lor s-ar fi desfasurat in alta tara europeana, Bogdan Marinescu si medicii care au participat la aducerea pe lume a Elizei si-ar fi pierdut licenta de libera practica. In Romania nu exista insa o lege care sa reglementeze reproducerea artificiala. Susan Lobel, medic la Centrul Medical Maimonides, SUA, a subliniat faptul ca in ultimii cinci ani "a crescut foarte mult numarul de cereri din partea femeilor de peste 40 de ani de a fi acceptate intr-un program de fertilizare in vitro".

"Fertilizarea in vitro consta in combinarea mai multor tehnici. Printr-un tratament medical specializat se stimuleaza producerea unui numar mai mare de ovule la femeie. Ovulele sint colectate, fecundate in laborator cu spermatozoizi selectati, iar embrionii astfel obtinuti sint implantati la femeii-gazda trei zile mai tirziu", explica Avner Herslag, New York Medical School.

Problemele de etica medicala care se ridica in cazul fertilizarii Adrianei Iliescu sint legate de virsta acesteia, aproape 67 de ani, si de faptul ca e "mama singura".

Criza etico-medicala in Romania

Eliza Maria ar putea fi subiectul unui proces de stabilire a drepturilor parintesti in cazul in care unul dintre donatori solicita acest lucru in justitie. Colegiul Medicilor din Romania a demarat o ancheta pentru stabilirea contextului in care s-a desfasurat procesul de fertilizare. Cea mai in virsta mamica din lume a declansat o criza etico-medicala in Romania.

Biserica Catolica este cu desavirsire impotriva reproducerii prin tehnici artificiale. Din acest motiv, Italia are o legislatie foarte stricta in domeniu. Conform acesteia, pot beneficia de un astfel de tratament doar femeile in virsta de pina la 50 de ani, casatorite, si daca se dovedeste ca exista probleme de infertilitate in cadrul cuplului.

In Olanda si Franta, virsta maxima pina la care o femeie poate beneficia de tratament si fertilizare in vitro este de 45 de ani.

In Australia, in august 2000, a fost adoptata o lege care interzice femeilor singure si cuplurilor de lesbiene sa foloseasca fertilizarea in vitro pentru a deveni mame. Legea australiana a fost violent contestata de miscarea feminista si militantii care lupta pentru drepturile minoritatilor sexuale.

"Ingrijorarile referitoare la viitorul copilului sint false"

"Mi-am dorit mult sa am un copil. Aceasta a fost misiunea mea. Lumea este plina de femei care au nascut la virste inaintate. Fiecare om are o misiune in viata. A mea este sa arat ca femeile trebuie sa aiba copii. Astazi a fost o zi minunata in care mi-am vazut copilul", a declarat Adriana Iliescu.

"Nimeni nu poate sa prevada viitorul, asa ca ingrijorarile referitoare la viitorul copilului sint false. Orice copil care vine pe lume are viitorul lui, menirea lui. Nu trebuie sa va ingrijoreze viitorul pentru ca nu stim ce se poate intimpla. Cutremurul din Asia l-a prevazut cineva? Eu sint un om modern si copilul meu va fi un om modern. In cazul meu orice sacrificiu este nesemnificativ in comparatie cu bucuria pe care am simtit-o", a adaugat profesorul universitar. Ea a adaugat ca in lume exista si lucruri pe care nu le intelegem.

"Traim intr-o lume in care nu mai putem face abstractie de sacralitate", a mai spus Adriana Iliescu. (Luminita Valcea)

Adriana Iliescu a inceput tratamentul hormonal la Timisoara

Primul medic care s-a ocupat de cazul Adrianei Iliescu este chiar parintele fertilizarii in vitro, academician doctor Ioan Munteanu, sef al Clinicii de Obstetrica si Ginecologie "Bega" din Timisoara. Acesta sustine ca minunea prin care Adriana Iliescu a reusit sa nasca recent a fost posibila si datorita unui tratament la care a supus-o acum noua ani. Adriana Iliescu a ajuns la Clinica de Obstetrica si Ginecologie "Bega" din Timisoara in 1996, dupa ce acolo fusese adus pe lume primul copil din Romania conceput in vitro. Embrionul fusese implantat in uterul mamei de un colectiv condus de prof. univ. dr. Ioan Munteanu. Nasterea lui Daniel, care s-a desfasurat in conditii normale, i-a dat sperante Adrianei Iliescu. "A venit la mine la scurt timp. Era de o tenacitate iesita din comun, isi dorea mai mult ca orice sa nasca", isi aminteste seful clinicii timisorene. El a preluat cazul ca pe o noua provocare si, din 1996, a supus-o pe Adriana, care intrase in menopauza, la o serie de tratamente hormonale. Dupa trei ani, in noiembrie 1999, medicii au inceput procedurile de inseminare artificiala. Operatia a fost reusita, sarcina a prins, iar starea pacientei a fost foarte buna pina in martie 2000. Cind gravida era in luna a patra, embrionul a incetat sa se mai dezvolte, astfel ca femeia a fost nevoita sa faca o intrerupere de sarcina. Opinia specialistului este ca organismul ei nu era in acel moment pe deplin pregatit. Adriana Iliescu nu s-a lasat insa descurajata si a continuat tratamentele la Bucuresti, cu un medic la care a trimis-o profesorul Ioan Munteanu. Iar acum a reusit, la 66 de ani, sa nasca in conditii normale o fetita. "Prin acel tratament hormonal am pregatit-o practic pentru reusita de acum", afirma reputatul specialist timisorean. (Georgeta Petrovici)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.