Scoaterea din legalitate, de la 1 ianuarie 2007, a cultivarii de soia modificata genetic a revoltat companiile de biotehnologie implicate si unele asociatii de fermieri

Cu o suprafata de peste 85.000 ha de astfel de culturi, in 2005, Romania a fost "campioana" Europei
In anii imediat urmatori, Romania poate deveni furnizorul principal de soia curata pentru intreaga Uniune Europeana

Decizia Ministerului Agriculturii de a scoate din legalitate, de la 1 ianuarie 2007, cultivarea de soia modificata genetic naste aprigi dispute. Organizatiile ecologiste, pe de o parte, companiile de biotehnologie implicate si unele asociatii de fermieri, pe de alta parte, incearca sa arate fata vazuta si nevazuta a organismelor modificate genetic. Din pacate, consumatorii romani sunt cel mai putin implicati in aceasta lupta. Desi Romania este cel mai mare cultivator european de soia MG, nu avem un sistem de trasabilitate a acestor produse si nu stim cat din ele ajung in mancarea noastra.
De la peste 512.000 de hectare de soia, cat cultivam in 1999, suprafetele cu soia s-au redus drastic. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in 2005 abia am cultivat putin peste 130.000 ha. In paralel, culturile de soia modificata genetic s-au extins simtitor, aproape dublandu-se de la an la an. Acum, Romania a devenit cel mai mare cultivator de soia modificata genetic din Europa, cu o suprafata, oficiala, de peste 85.000 ha. Adica 0,6 % din suprafata arabila a tarii. Soia MG reprezinta doua treimi din productia totala de soia.

Pentru ca UE are o pozitie reticenta fata de culturile MG, Ministerul Agriculturii a hotarat interzicerea culturilor modificate genetic, de la 1 ianuarie 2007. Decizia, considerata "pripita", a starnit protestele companiilor din domeniul biotehnologiei si ale unor fermieri. Ei spun ca "aceasta cultura s-a dovedit a fi sigura si, in plus, generatoare de venituri crescute". Ecologistii apara insa pozitia ministerului si spun ca pericolele pentru mediu si sanatate, generate de OMG, sunt prea mari. In plus, ei afirma ca suprafata de culturi modificate genetic ar fi mult mai mare si ca in tara noastra s-au efectuat teste ilegale si la pruni, cartofi, chiar sfecla de zahar.

Trei companii au depus saptamana trecuta notificari la Ministerul Mediului pentru obtinerea autorizatiilor de introducere a unor varietati de porumb si soia transgenice.

Incurajarea culturilor ecologice

Organizatiile de mediu mai afirma ca nu exista nici o cale de a stopa culturile de OMG, din cauza contaminarii prin polenizare cu celelalte culturi si a comertului ilegal. "Numai Dumnezeu stie cand vom scapa de soia MG. Este un haos total... fermierii vand seminte fara documente si ei ar putea crea suspiciuni consumatorilor din UE", a declarat pentru Reuters Ion Scurteli, presedintele angrosistilor de cereale din Romania.

Ministerul Agriculturii este pregatit sa acorde compensatii in anul 2006 pentru fermierii care doresc sa cultive soia conventionala sau ecologica, de 500 RON/ha. Greenpeace afirma ca exista totusi o lipsa de asemenea seminte, din cauza contaminarii masive cu soia transgenica din ultimii ani. Insa, adauga ei, Romania va putea furniza soia conventionala si ecologica pentru intreaga UE chiar incepand cu anul 2007. "Va fi suficient sa cultivam soia conventionala si ecologica doar pe 5.000 ha in anul 2006 pentru a produce samanta necesara plantarii a peste 100.000 ha in 2007, adica egalul suprafetei cultivate anul trecut cu aceasta planta. In anii imediat urmatori, Romania poate deveni furnizorul principal de soia curata pentru intreaga Uniune Europeana, care are portile larg deschise pentru produse lipsite de organisme transgenice. Ar putea fi o afacere excelenta atat pentru Romania, cat si pentru UE, care importa in prezent soia din tari indepartate, cum ar fi Brazilia, SUA si Argentina (cei mai mari cultivatori de soia MG din lume, n. red.)", a declarat prof. dr. Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale a Agriculturii Ecologice.

Randament crescut

Fermierii, care au trecut la culturile MG pentru a scapa de erbicidele costisitoare, vad lucrurile altfel. Ei sustin ca renuntarea la semintele MG le-ar aduce pierderi foarte mari. "Am comandat 1.000 tone de seminte conventionale pentru a-mi face stocuri noi. Dar, fara nici un secret, va spun ca ma astept la o productie de soia de 2 tone pe hectar, in loc de 4. Si costurile mele vor creste. Nu sunt sigur daca subventiile vor acoperi costurile...", a declarat, pentru Reuters, Constantin Necsulescu.

Si companiile din domeniul biotehnologiei sustin ca fermierii au inregistrat o crestere medie a recoltei de 31%. De asemenea, costurile lor s-au redus cu pana la 61,5 euro/ha. Monsanto spune ca decizia Guvernului este dezamagitoare. "Cei mai afectati vor fi fermierii, care au reusit sa isi dubleze profiturile folosind soia Roundup Ready", a declarat, pentru agentia de presa citata, Jonathan Ramsay, reprezentant al companiei Monsanto.
Reprezentantii Greenpeace ne-au precizat insa ca pretul pentru infiintarea unui hectar cu Roundup Ready este de circa 140 euro, in timp ce pentru soia conventionala costurile ar fi de 85 de euro.

Desertificarea solului

Conform reprezentantilor Greenpeace, dupa ce cultiva atatia ani la rand, solul este secatuit de resurse si se ajunge la desertificare. Ecologistii sustin ca atat Guvernul Romaniei, cat si fermierii sunt impinsi sa cultive plante MG de catre Guvernul SUA si companiile americane, fara a-i informa pe fermieri si pe consumatori despre adevaratele costuri ale acestor experimente.

"Turul de testare Greenpeace din vara 2005 ne-a dezvaluit si alte versiuni. Exista fermieri care au renuntat la cultivarea plantelor de soia MG a carei recolta obtinuta era in 2004 de aproximativ 1.700 kg/ha. Cu soia conventionala, acelasi fermier a recoltat, in 2005, 2.800 kg/ha. Mai mult, dupa 8 ani de cultivare, unele buruieni si-au dezvoltat rezistenta la glifosat, erbicidul care se aplica soiei MG. In acest caz, fermierii vor fi nevoiti sa utilizeze erbicide in cantitati din ce in ce mai mari si din ce in ce mai agresive pentru mediu. Presupusele recolte sporite pot fi posibile numai in primii ani de cultivare, dupa care urmeaza dezastrul", sustine Greenpeace.

Piata neagra cu soia MG

Chiar daca, din 2007, se interzice cultivarea cu soia MG, mai raman problemele cauzate de pastrarea semintelor din anii trecuti si piata neagra cu soia MG. Iar astazi, dupa 7 ani de cultivare masiva si necontrolata a soiei MG, absenta totala a instrumentelor de control (laboratoare certificate pentru analize stiintifice si inspectori specializati), care sa asigure trasabilitatea si etichetarea OMG, fac aceasta sarcina foarte dificila. "Suprafata uriasa cultivata cu soia MG si piata neagra cu seminte de soia MG fac ca fermierii romani sa nu poata fi siguri, in acest moment, daca semintele lor sunt MG sau nu", afirma ecologistii.

Potrivit unui sondaj de opinie al ANPC, 98% dintre consumatori si-au manifestat deja dorinta ca produsele care contin OMG sa fie etichetate. Greenpeace va testa curand alimentele din rafturi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.