GHEORGHE MARMUREANU: “Genul acesta de cutremur nu reprezinta nici un pericol!”

La doar doua zile dupa "aniversarea" dezastrului produs de marele cutremur din 4 martie 1977, din Vrancea se lanseaza un "mesaj" pe care directorul Institutului National de Fizica a Pamantului nu il consi-dera un pericol.

La distanta de 29 de ani si doua zile de la cel mai grav dezastru natural din Romania si dupa alte cateva zeci, daca nu sute de alte seisme mai mici sau mai mari si nu in ultimul rand dupa cele mai recente declaratii ale "cutremologului de serviciu" Vergil Hancu, pamantul s-a miscat din nou. Seismul s-a produs la ora 12.41 si a avut magnitudinea de 4,82 de grade pe scara Richter. Potrivit Institutului National de Fizica Pamantului, cutremurul s-a produs la o adancime de 145 de km. Epicentrul cutremurului a fost in Vrancea, iar intensitatea in zona epicentrala a fost de patru grade pe scara Mercali. Miscarea telurica a fost resimtita si la Buzau. In Buzau, dar si in Capitala, nefiind urmat si de alte replici.

Desi fara pagube si resimtit doar ici si colo, cutremurul de ieri i-a ingrozit pe bucuresteni, multi dintre ei navalind din case si stand pret de zeci de minute in frig asteptand cu inima cat puricele ca pamantul sa se cutremure din nou. Cei mai in varsta nu au uitat nici acum blestemata seara de 4 martie 1977 cand la ora 21.56 Romania a fost zguduita de cel mai teribil seism din ultimele decenii si jumatate, avand o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. In acea noapte terifianta si in zilele care au urmat au murit sub daramaturi nu mai putin de 1.571 de romani si 33.000 de locuinte au fost distruse in totalitate. Bucurestiul a platit cel mai greu tribut, imaginile unui oras inchenunghiat intr-o singura noapte nu a putut fi nicicand uitat de cei care au avut nesansa sa treaca prin acea tragedie.

Din aceasta cauza, dar si din altele colaterale, bucurestenii au trait din plin un seism care in mod normal nu prea avea de ce sa ne dea fiori. Printre motivele invocate de cei care si-au petrecut o buna bucata de vreme in strada au fost si prezicerile lui Vergil Hancu, care, saptamana trecuta, proaspat intors din Japonia, a declarat, in avanpremiera, la comemorarea victimelor cutremurului din 1977, ca un nou seism cu magnitudinea de 4-5 grade pe scara Richter ar urma sa se produca la jumatatea lunii aprilie si va avea centru in zona Vrancea. Vestea a fost preluata de mai toata media asa incat populatia era pe cat de pregatita pe atat de incalzita.

Producerea cutremurului a coincis si cu intrarea in postul mare al Pastelui, lucru de natura sa ofere "evenimentului" si ingrijorari de natura religioasa. Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), Gheorghe Marmureanu, a declarat, insa, ca seismele cu o magnitudine similara celui produs luni, la ora 12.41, nu reprezinta un pericol. "Genul acesta de cutremure nu reprezinta nici un pericol", a spus Marmureanu. Directorul INFP a negat si informatia difuzata de un centru privat de seismologie conform caruia luni dimineata, la ora 9.15, in zona Vrancea, a mai avut loc un seism de 3,1 grade pe scara Richter, la o adancime de 143 kilometri. "Noi nu avem o astfel de inregistrare la Institut si va pot asigura ca avem instrumentele cele mai performante", a precizat Marmureanu. Conform Centrului Seismic Euro-Mediteranean luni, intre orele 5.50-12.41, s-au produs in lume zece cutremure, cel mai puternic fiind inregistrat in Chile, cu o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.