Prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la finala campionatului national de hochei disputata intre Steaua si SC Mirecurea Ciuc, pe patinoarul "Mihai Flamaropol", a implicat un risc de care serviciile de protectie si paza ori nu aveau cunostinta, ori au avut incredere in asigurarile oferite de organizatori. Nu pentru ca din gheata ar fi iesit scantei sau ca "razboiul" intre hocheisti ar fi capatat accente nationaliste, ci din cauza faptului ca patinoarul continua sa reprezinte un pericol pentru spectatori si sportivi. Asta pentru ca renumitul patinoar "Mihai Flamaropol" se afla intr-o stare deplorabila, care pune in pericol desfasurarea activitatilor specifice sporturilor pe gheata.

Patinoarul, construit la inceputul anilor ‘70, a avut un plan arhitectural destul de modern, toata lucrarea fiind sustinuta de cabluri implementate in stalpi de sustinere din beton. La vremea respectiva, constructia a primit, in urma evaluarilor expertilor, un termen de garantie de 25 de ani! In anul 1995, o comisie a Ministerului Lucrarilor Publice a inspectat patinoarul "Mihai Flamaropol" si a decis ca intregul amplasament trebuie renovat, intrucat cablurile de sustinere nu se mai prezenta in conditii acceptabile!?!

S-au demarat proiecte, s-au cheltuit bani pentru studii, dar au venit alegerile din 1996 si totul a fost lasat balta, deoarece politica ex-ministrului Crin Antonescu era indreptata catre alte proiecte. Dupa noiembrie 2000, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si-a reamintit de situatia deplorabila, si totodata periculoasa, a patinoarului din cadrul Complexului Sportiv National si a inceput demararea unor schimburi de faxuri intre minister si conducerea complexului. Intrucat in urma studiilor aprofundate ale unor experti s-a ajuns la concluzia ca unele cabluri sunt slabite si au facut "burta", MLPAT a trimis o somatie, in data de 14 decembrie 2002, prin care cerea expres ca "patinoarul sa fie inchis urgent, deoarece prezinta un pericol public, o eventuala rupere a cablurilor echivaland cu o catastrofa"!

Fara bani, cu cheltuieli majore pentru intretinere (o ora pentru mentinerea ghetii costa peste 1.500.000 de lei), conducerea complexului a luat hotararea de a suspenda programul cu publicul si lectiile de initiere pentru hochei si patinaj. In schimb, din cauza imposibilitatii desfasurarii meciurilor din play-off-ul campionatului national de hochei in alta parte, s-a acceptat varianta ca inchiderea definitiva a patinoarului sa fie amanata pana la stabilirea ierarhiei finale. Intr-un final, Guvernul a decis anul trecut sa aloce fonduri "de avarie", astfel ca, pentru mentinerea in functiune a unicului patinoar din Capitala pe care se pot organiza meciuri de hochei, s-au facut cateva lucrari de consolidare, s-au amenajat interioarele si s-a schimbat instalatia de mentinere a ghetii. Probleme majore ale stabilitatii constructiei au ramas, asa ca trebuiesc luate masuri urgente care sa preintampine o eventuala tragedie de proportii!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.