Marti, catolicii si protestantii sarbatoresc Martea Mare, sau Mardi Gras.

Este ultima zi inainte de intrarea in Postul Pastelui si, in acelasi timp, ultima zi de Carnaval, cand intensitatea petrecerilor si a festivitatilor ajunge la maxim.

Istoria Carnavalului incepe din vremurile precrestine ale Romei Antice. Pe atunci romanii sarbatoreau la inceputul primaverii Lupercaliile.

La inceputurile crestinismului, Parintii Bisericii au hotarat sa adapteze unele traditii pagane la noua religie, pentru a ii asigura o mai larga patrundere in randul oamenilor.

Incepand cu timpurile Renasterii Carnavalul revine din ce in ce mai popular in lumea catolica. Inaintea intrarii in Postul Pastelui, in perioada carnavalului orice aduce buna dispozitie e permis.

Acum lumea trebuie sa se intoarca pe dos. Regii devin cersetori, iar cersetorii regi. Carnavalul e organizat in multe orase europene, dar cele mai grandioase si populare petreceri sunt organizate in Republica Venetiana.

Carnavalul Venetian atrage in cea mai puternica republica a Mediteranei personalitati ale intregii Europe, mai cu seama in secolul al XVIII-lea, cand festivitatile ajung sa se intinda pe o perioada de trei saptamani.

Intrat in umbra la prabusirea Republicii Venetiene, la 1797, carnavalul renaste aici abia acum cateva decenii.

Carnavalul nu ramane insa doar in Europa.

Carnavalul de la Rio

in Secolul al XVI-lea europenii incep colonizarea Americii. Iar portughezii fondeaza in anul 1502 pe malul Atlanticului un mic sat, pe numele sau Rio de Janeiro.

Aici, in secolele care vor urma, colonistii vor aduce obiceiurile europene, printre acestea si Carnavalul.

Sclavii negri adusi din Africa isi vor grefa cultura pe obiceiul european. Rezultatul este cel mai faimos carnaval din lume.

Timp de 4 zile, cele 14 scoli principale de samba din oras se intrec pe sambodrom - arena lunga de 700 de metri pe care danseaza si defileaza cateva mii de oameni.

Judecatorul Carnavalului este Regele Momo, ales in fiecare an dintre cei mai grasi dar si simpatici oameni din oras.

In acest an aproape 800 de mii de turisti serbeaza Carnavalul la Rio de Janeiro.

New Orleans si traditia carnavalului

Dar Carnavalul nu s-a oprit doar in America de Sud. in 1699 Carnavalul ajunge in America de Nord. La New Orleans, in Louisiana, carnavalul a fost adus de catre colonistii francezi, acum mai bine de trei secole.

Fostii sclavi africani au imbinat traditiile catolicilor francezi cu muzica si dansurile traditionale. Rezultatul - un spectacol considerat drept unic pentru intreaga America de Nord.

La New Orleans insa, carnavalul din acest an are o insemnatate speciala. Nu a trecut nici jumatate de an de cand Uraganul Katrina distrugea orasul.

"Mardi Gras ar fi trebuit anulat, pentru ca ceea ce s-a intamplat la New Orleans a fost devastator", spune o localnica, care adauga ca banii investiti in organizarea Carnavalului ar fi prins mult mai bine la refacerea orasului.

Cei mai multi localnici nu sunt de acord. Ei considera insa ca acest carnaval arata ca viata merge inainte si ca vesteste o intoarcere a orasului la vremurile sale de glorie.

Oriunde ar avea loc, carnavalul este o explozie de bucurie, iar orasele care il organizeaza se transforma profund.

"Orasul intr-un fel se opreste, cel putin pentru patru zile", spune o localnica din Rio de Janeiro.

"Pe strada sunt orchestre, in hoteluri se organizeaza baluri iar pe sambadrom este marea parada. Atmosfera din oras e complet schimbata."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.