Tirgul de carte din vara are o soarta incerta.

Organizat pina acum de Artexpo la TNB, el este disputat intre diferitele asociatii de edituri si Ministerul Culturii. Editorii se vor reuni astazi la sediul ministerului pentru a ajunge la un acord.

Cel mai mare tirg de carte din Bucuresti, care avea loc, pina anul trecut, in iunie, la Teatrul National, se afla, de peste o saptamina, in centrul unor dispute intre cel putin patru parti care au interese contrare. Pe de o parte, vechii organizatori de la Fundatia Artexpo - condusa de criticul de arta Mihai Oroveanu - ar fi vrut sa continue traditia celor 13 editii de pina acum, schimbind numai locatia, intrucit spatiul de la TNB a fost atribuit intre timp Centrului National al Dansului. Pe de alta parte, Asociatia Editorilor din Romania (AER), cea mai mare grupare de edituri din tara, condusa de Gabriel Liiceanu, a anuntat in noiembrie anul trecut ca intentioneaza sa preia initiativa si sa organizeze, pe cont propriu, un tirg numit "Bookfest", care ar urma sa aiba loc la Romexpo. Nu toate editurile par insa multumite de aceasta solutie. La rindul sau, Ministerul Culturii, care nu fusese implicat organizatoric pina acum, dar se oferise sa acopere costurile mari ale chiriei de la Romexpo, neaga ca si-ar fi dat vreun acord cu privire la proiectul AER si doreste sa solutioneze disputele la o intilnire care are loc azi.

AER intra pe fir

In noiembrie anul trecut, dupa ce se hotarise ca etajele trei si patru din cladirea Teatrului National sa fie atribuite in sfirsit Centrului Dansului, Artexpo era in cautarea unei alte locatii pentru tirg, spune Mihai Oroveanu, directorul fundatiei care a organizat pina acum "Bookarest". "L-am fi putut face fie la parterul TNB si in parcul din fata unde s-ar fi putut instala corturi, fie, de exemplu, la Politehnica, fie in alta parte. N-am mai apucat sa gasim o locatie, pentru ca cei de la AER ne-au anuntat ca vor organiza ei un tirg la Romexpo. Le-am facut reprosul ca nu ne-au pus in tema mai din timp, intrucit acest gen de eveniment trebuie anuntat international", a aratat Oroveanu. Totusi, Artexpo, care gestiona si relatia cu editurile straine participante, a acceptat ulterior o colaborare cu AER pentru noul tirg, numit "Bookfest", unde urma sa le revina in continuare rolul de a organiza standurile internationale, cele romanesti cazind insa in sarcina AER.

"Cu Romexpo e ca si semnat"

"Artexpo ar fi trebuit sa fie tinut la curent, conform acestui aranjament, asupra detaliilor care trebuiau comunicate partenerilor straini", explica Oroveanu. "Sintem insa si acum in imposibilitatea de a le spune acestora ceva coerent cu privire la spatii sau preturi pentru standuri. Trebuie sa se ajunga la o concluzie cit mai repede, este deja foarte tirziu", incheie directorul Artexpo. Cei de la AER, pe de alta parte, sustin ca, in noiembrie, a existat un consens al editorilor cu privire la faptul ca amplasamentul vechi, de la TNB, "isi consumase posibilitatile, fiind prea mic pentru tirg", asa cum tine sa precizeze Doina Marian, directorul executiv al AER. "Reprezentanti ai mai multor edituri, chiar si ai celor afiliate la alte asociatii, ne-au contactat pentru a-si da acordul la proiectul nostru de la Romexpo", spune Marian, care a prezentat acest proiect Ministerului Culturii. "Contractul pentru spatiu este negociat si va fi semnat dupa 28 februarie, pentru ca trebuie aprobat intr-o sedinta a forului de decizie al Romexpo".

Iarna vrajbei editurilor

In ciuda asigurarilor date de cei de la AER, proiectul "Bookfest" nu multumeste toate editurile. Alte patru asociatii de editori, Societatea Editorilor din Romania (SER), Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPC), Asociatia Publicatiilor Literare si a Editurilor din Romania (APLER), si Asociatia AGORA, a difuzorilor de carte, si-au exprimat marti intentia de a "continua traditia tirgului Bookarest" intr-o alta maniera decit cea propusa de AER. Cele patru asociatii, care reprezinta edituri precum RAO, All, Lider sau Junimea, doresc chiar sa constituie o federatie a editorilor si difuzorilor de carte, proiect care ar putea reprezenta o contrapondere la AER. "Sintem in cautarea unui spatiu, avem mai multe variante in momentul de fata si incercam sa pastram in viata tirgul Bookarest", declara, pentru MEDIAFAX, Ioan Enescu, presedintele SER.

"Golul e in folosul tuturor"

AER reprezinta edituri care cumuleaza in jur de 40% din piata de carte din Romania, dorind sa-si impuna proiectul in fata celorlalte asociatii, dintre care SER este cea mai mare, cu 25% din piata. Gabriel Liiceanu, care este, din 1999, presedintele AER, declara ca proiectul "Bookfest" ar fi si in beneficiul celorlalte edituri. Doar ca, "in Romania, cind cineva vrea sa traga la poarta, chiar daca golul marcat e in folosul tuturor, e mai in firea noastra sa-i punem piedica. Mai bine mergem la Ministerul Culturii si ne plingem ca altii vor sa faca treaba fara sa ne bage si pe noi in seama", spune Liiceanu, acuzind ingratitudinea celorlalte asociatii de editori. La ultima intilnire, din 10 februarie, de la MCC, acestea si-au exprimat dezacordul ca AER sa fie unicul organizator al tirgului. "Exista teama ca unii sa profite de faptul ca sint organizatori si sa-si creeze avantaje comerciale", explica, la rindul sau, Mihai Oroveanu.

"AER nu a avut OK-ul nostru"

Ministerul Culturii confirma aceste temeri. "In proiectul pe care ni l-a prezentat, AER a incarcat preturile la mai multe capitole, in special cele privitoare la mediatizare, si ne-a solicitat sa platim nu numai pentru chirie, asa cum ne angajaseram", ne-a declarat Ioan Onisei, secretar de stat in MCC. Desi reprezentantii AER vorbesc despre un acord de principiu cu ministerul, Onisei precizeaza ca acestia "nu au avut niciodata un OK din partea noastra". Secretarul de stat si-a exprimat speranta ca, la intilnirea de astazi, editurile vor ajunge la un consens. "Nu e neaparat necesar ca ministerul sa se implice", a conchis Onisei, subliniind ca aceasta chestiune priveste in primul rind editurile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.