Anuntata ca un record absolut, cea mai bătrină mamă din lume a rămas, pină la urmă, doar pe jumătate un succes medical. Ieri dimineață, intre orele 9 și 10, după o operație ce a durat 45 de minute, Adriana Iliescu a adus pe lume, la Maternitatea Giulești, un copil viu, o fetiță de 1,400 kilograme, și un făt de 700 de grame care murise in urmă cu citeva zile.

"Mama se simte foarte bine, acum doarme, e la Terapie intensivă. Copilul e bine și el, respiră normal", a declarat șeful gărzii, medicul primar Doru Pană. Femeia a născut inainte de termen, la 33 de săptămini. Doctorul a explicat că graba medicilor s-a datorat situației de urgență ce a apărut in momentul in care a fost pusă in pericol și viața celuilalt copil. "Primul copil a murit acum două-trei zile, dar se știa de la inceput că nu are șanse de supraviețuire. Era un făt de 700 de grame. Pacienta a fost monitorizată in continuare și s-a luat decizia să se lase sarcina cit se poate. Numai că in ultimele ore starea celui de-al doilea copil s-a inrăutățit, din cauză că nu mai avea flux sanguin bun pe artera ombilicală. Exista riscul să se prăpădească in 24 de ore", a spus dr. Doru Pană.

Acesta a precizat că presupusa cauză a pericolului in care s-au aflat cei doi copii a fost insuficiența placentară. "Adică, placenta nu mai hrănea foarte bine copilul. Insuficiența este cauzată in primul rind de virsta mamei, apoi de eventualele ei probleme de sănătate". Operația de ieri este considerată in continuare un succes medical, la ea au luat parte 6 medici din interiorul maternității, in frunte cu prof. Bogdan Marinescu, cel care a fertilizat-o artificial pe pacientă. Evenimentul de ieri a dat peste cap programul in Maternitatea Giulești. Vizitele au fost intii interzise pină la ora 17.00, apoi au fost permise, mai puțin in secțiile de reanimare.

Adriana Iliescu a născut după 9 ani de tratament in diverse clinici de specialitate din țară. Din cauza virstei, ea nu va putea alăpta. Cazul ei este o premieră in Romania, dar și in lume, fiind extrem de rare situațiile in care femei a căror virstă depășește 55-60 de ani reușesc să aducă pe lume copii. Romanca o detronează pe indianca Mahapatra, care a născut la "doar" 65 de ani.

Prima masă: un mililitru de glucoză

Aseară, doctorul Bogdan Marinescu a susținut o conferință de presă in care a oferit citeva detalii suplimentare. Inițial, Adriana Iliescu a purtat trei gemeni, insă unul din fetuși a murit după 9 săptămini de sarcină. Cea de-a doua fetiță a murit simbătă, lucru asupra căruia Adriana Iliescu a fost anunțată. Fetița supraviețuitoare, care se va numi Eliza Maria, a luat ieri prima masă: un mililitru de glucoză.