Ponderea manoperei reprezinta circa 20% din pretul total al proiectului

Foarte multe persoane au inceput sa isi ridice pe cont propriu o casa, fara a se interesa inainte care sunt costurile reale de constructie si ce implica o astfel de lucrare. Am facut-o noi. Indiferent de tehnologia utilizata, pretul minim pe metru patrat nu coboara sub 300-400 de euro.

Sorina si Mihai au in jur de 40 de ani si viseaza de mult timp la o casa "pe pamant". Amandoi castiga destul de bine. Ea este medic stomatolog si are propriul sau cabinet, iar el este director de vanzari intr-o firma multinationala. In urma cu cinci ani, au avut inspiratia sa cumpere un teren in comuna Domnesti, de langa Bucuresti. La inceputul anului trecut, s-au apucat de constructia casei in regie proprie. Au facut proiectul pentru o casa de circa 220 de metri patrati si au dat drumul la lucrari.

Ei au optat pentru o constructie clasica, o combinatie de zidarie portanta din caramida, intarita cu samburi din beton armat, formati din grinzi si stalpi. Mihai s-a ocupat indeaproape de aprovizionarea cu materiale, cautand cele mai ieftine oferte de pe piata. "Cu toate ca am vrut sa reducem costurile la maximum, dar in acelasi timp sa nu facem rabat de la calitate, in final cred ca pretul se va ridica la circa 380-400 de euro pe metru patrat. Chiar daca am iesit poate un pic mai ieftin decat daca angajam o firma specializata, bataia de cap a fost imensa", arata Mihai.

De aceea, specialistii recomanda celor care vor sa inceapa constructia unei case sa apeleze in prealabil la un consultant, si in cazul in care realizeaza constructia in regie proprie, si in situatia in care contracteaza lucrarea printr-o firma specializata. "Acest lucru poate elimina o serie de cheltuieli suplimentare, care pot interveni pe parcursul executiei", spune Paul Nicolescu, presedintele companiei de proiectare Tehnoproiect.

Avand in vedere ca tehnologia cea mai utilizata pana in prezent este cea a caselor realizate din caramida si beton, am considerat ca prezentarea unui deviz estimativ pentru o astfel de constructie, cu o suprafata desfasurata de 240 de metri patrati, ne poate edifica mai exact asupra costurilor principalelor lucrari. Astfel, pentru saparea fundatiei, trebuie sa scoateti din buzunar circa 46 de milioane de lei vechi, majoritatea banilor fiind alocati manoperei. Apoi, turnarea betonului pentru fundatie, soclu si scara de la parter face 352,8 milioane de lei.

Executia zidariei de caramida - inclusiv manopera - de 25 de cm (zidarie interioara, exterioara, parter si etaj) va mai costa inca 385 de milioane de lei. Montarea tamplariei din PVC cu geam termoizolator se ridica la 135,4 milioane de lei. In final, intregul proiect "la cheie" al unei astfel de case va duce la 97.925 de euro (3,52 miliarde lei vechi), conform antecalculatiei realizate de biroul de arhitectura Trilitica. Daca vreti sa va ridicati casa printr-o tehologie noua - constructii din beton turnat in cofraje de polistiren armate cu fier-beton - trebuie sa stiti ca pretul este cuprins intre 350 si 500 de euro pe metru patrat, in functie de suprafata si finisaje.

O astfel de constructie din beton armat dublu izolata cu polistiren, cu o suprafata de 220 de metri patrati desfasurati pe parter si etaj, costa "la rosu" in jur de 40.000 de euro, iar dupa finisare, pretul se ridica la 95.000 de euro.

"Avantajul unei astfel de constructii este timpul scurt de executie si izolarea termica foarte buna", precizeaza Marin Crutescu, directorul general al companiei Amvic Romania, firma care se ocupa cu realizarea acestui tip de case.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.