Din pricina izolatiei termice necorespunzatoare, banii cheltuiti cu incalzirea nu se regasesc in confortul locuintei, existand pierderi foarte mari, a explicat secretarul general RADET, Mihai Popescu, intr-o emisiune televizata.

"Din izolarea corespunzatoare a cladirilor se pot economisi 20-30 la suta din cheltuielile cu caldura", a explicat acesta. Autoritatile incurajeaza cetatenii sa isi reabiliteze termic locuintele prin aplicarea unor reduceri la cota de impozit pe care o platesc in fiecare an.

Popescu a aratat ca exista o preocupare pentru procesul de reabilitare termica a locuintelor, atat la nivelul Primariei Capitalei, cat si in cadrul Agentiei de Conservare a Energiei si, nu in ultimul rand, la RADET, regia fiind "dornica sa dovedeasca ca este eficienta si ca asigura eficienta in incalzirea locuintelor".

Potrivit oficialului regiei de termoficare, in ultima perioada, numarul debransarilor a scazut semnificativ, iar acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca, in sezonul rece, RADET nu isi poate permite golirea instalatiilor. Apoi, atunci cand se formuleaza o astfel de cerere, sunt necesare acceptul membrilor asociatiei de locatari si realizarea unui studiu in care sa se arate modul in care este afectata alimentarea celor care raman bransati.

Miliarde de euro pentru incalzirea... atmosferei

Dintre cele 2.463.603 apartamente racordate initial la sistemele centralizate de energie termica, numai 1,5 milioane au mai ramas in reteaua RADET, in circa 300.000 dintre apartamentele debransate au fost instalate centrale, iar la un numar si mai mic s-au reabilitat termic ferestrele si usile. Potrivit unei declaratii recente a ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, "platim energia termica in proportie de 100 la suta, dar beneficiem doar de 40-50 la suta din aceasta".

La randul sau, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, spune ca "48 la suta din caldura care intra intr-o locuinta incalzeste atmosfera", dar daca mai adaugam alte 21 la suta care se pierd pe traseele de la producatori la blocuri, proportia pierderilor platite ajunge la 69 de procente". "Anveloparea" blocurilor din Romania ar putea costa intre 1,84 si 3,75 miliarde de euro, daca se ia in calcul o cheltuiala de 15-30 de euro pe metrul patrat, dar pentru a avea o imagine mai clara asupra pretului, Primaria Capitalei a comandat un studiu de fezabilitate.

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca, pana acum, statul roman a cheltuit 1,5 miliarde de euro cu ajutoarele pentru incalzire, iar cu jumatate din acesti bani s-ar fi contorizat toate apartamentele din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.