Noile cercetari prezentate in cadrul seminarului ''Theobroma Cacao: Arborele Schimbarii''evidentiaza rolul crescut al cacao in ingrijirea sanatatii cardiovasculare.

Planta de cacao (Theobroma cacao) are un impact semnificativ asupra sanatatii publice si imbunatatirii spatiului socioeconomic si ecologic al tarilor unde este cultivata, sustin nume de prestigiu din comunitatea stiintifica internationala, care s-au intrunit la National Academies pentru a examina cele mai recente progrese stiintifice inregistrate in cercetarile efectuate asupra prafului de cacao.
Cu doi ani in urma, Academia Nationala a gazduit primul sau simpozion despre cacao, intitulat ''Theobroma Cacao: O cultura straveche, o planta medicinala, un viitor surprinzator''.

In cadrul simpozionului, medicul Norman Hollenberg a prezentat rezultatele unui studiu efectuat pe doua populatii de indieni Kuna: ''Indienii bastinasi Kuna care traiesc intr-un arhipelag din apropiere de Panama inca mai beau, in medie, patru pana la cinci cani de cacao preparata in casa, bogata in flavonoli.
Pe de alta parte, indienii Kuna care au plecat de pe aceste insule si locuiesc in suburbiile orasului Panama consuma putina cacao, iar cea pe care totusi o consuma este procurata din comert, avand un continut scazut de flavonoli''.

Din datele obtinute pe baza certificatelor de deces, ''Hollenberg a descoperit ca indienii Kuna care traiesc pe insule prezinta un numar semnificativ mai scazut de decese provocate de boli de inima si cancer.
Riscul relativ al decesului provocat de boli de inima in Panama, pe continent, este cu 1.280 la suta mai ridicat decat cel din arhipelag, in timp ce riscul de deces provocat de cancer este cu 630 la suta mai ridicat''.

''Rezultatele noastre arata ca un regim alimentar bogat in flavonoli s-ar putea dovedi extrem de benefic pentru reducerea numarului de decese provocate de doua dintre cele mai ucigatoare boli ale lumii contemporane: bolile de inima si cancerul'', a declarat Hollenberg.
In opinia sa, "aceste descoperiri ar putea avea un impact urias asupra sanatatii publice, modificand perceptia noastra asupra modului de prevenire a acestor boli''.

Cercetarile anterioare derulate de Hollenberg si colegii sai, publicate in Lucrarile Academiei Nationale de Stiinte - 24 ianuarie 2006, au stabilit ca ''indienii Kuna care traiesc in insule au in sange un nivel de flavonoli semnificativ mai ridicat.
Ei prezinta si niveluri mai ridicate de metaboliti ai oxidului de azot - un indicator al unei functionari normale a vaselor de sange si a unei circulatii sanguine sanatoase''.

Acest studiu a fost primul care a furnizat dovezi directe asupra faptului ca un anumit flavonol din cacao ar contribui la imbunatatirea relaxarii vaselor de sange, un factor important al sanatatii cardiovasculare. Sustinut de Mars. Incorporated, ''noul studiu a izolat un compus din cacao numit epicatechin ca fiind una dintre substantele nutritive bioactive continute in anumite tipuri de cacao, care pot creste capacitatea de relaxare a vaselor sanguine''.

In acelasi timp, doctorul docent Harold Schmitz este de parere ca ''depistarea anumitor substante hranitoare din cacao care au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular deschide calea pentru noi potentiale aplicatii farmaceutice sau de regim alimentar, care sa trateze bolile de inima''.
Totodata, Carl Keen, director al Departamentului de Nutritie din cadrul Universitatii California spune ca ''oamenii uita adesea ca praful de cacao se obtine dintr-o planta si nu isi dau seama ca si acest praf contine compusii sanatosi pe care ii gasim in fructe si legume.

De exemplu, flavonolul epicatechin, care este abundent in cacao, se gaseste si in anumite fructe si legume, in ceaiul verde, in vinul rosu si in sucul de grapefruit roz. Noua noastra perspectiva asupra bioactivitatii substantelor nutritive din flavonoli reprezinta o informatie importanta, care ne va ajuta sa intelegem de ce regimurile alimentare bogate in fructe si legume sustin sanatatea sistemului cardiovascular''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.