Trei bucuresteni din patru indica propria locuinta drept locul cel mai sigur si acuza ca rata criminalitatii a crescut constant in ultimii ani, dar, cu toate acestea, sustin in aceeasi masura ca au incredere in politie, un locuitor din doi declarandu-se chiar multumit de activitatea oamenilor legii, potrivit Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care a initiat o ancheta in acest sens.

Cele mai multe dintre persoanele chestionate - 68,6 la suta - considera ca nivelul criminalitatii a crescut in ultimii cinci ani, 23,7 la suta sunt de parere ca nivelul criminalitatii a ramas constant, in timp ce doar 7,7 la suta cred ca acesta a scazut. In general, in cea mai mare masura se simt in siguranta cei cu varste de 60 de ani si peste 60 de ani, iar in cea mai mica masura se simt in siguranta cei cu varste cuprinse intre 30 si 44 de ani. Totodata, barbatii spun ca se simt mai in siguranta decat femeile.
Nivelul de siguranta a populatiei difera in functie de locul in care se afla. Astfel, peste trei sferturi (76,2 la suta) dintre cei care au raspuns intrebarilor indica drept sigura in mare si foarte mare masura propria locuinta, iar 51 la suta cartierul in care locuiesc. In zonele periferice, majoritatea covarsitoare a bucurestenilor (84,2 la suta) afirma ca se simt in siguranta in mica si in foarte mica masura.

De asemenea, 42,6 la suta dintre respondenti percep ca au un grad ridicat de siguranta pe strada, iar 29,2 la suta in mijloacele de transport in comun.
Problemele pe care le resimt in cea mai mare masura bucurestenii sunt furturile din buzunare ori din genti, furturile de ori din auto, coruptia, traficul si consumul de droguri si cersetoria.
Totodata, 15,7 dintre cei chestionati au declarat ca au fost victime ale unor infractiuni, in ultimii trei ani.
Politia este perceputa ca fiind cel mai putin eficienta in asigurarea securitatii in mijloacele de transport in comun (46,8 la suta), in recuperarea prejudiciilor in urma unor infractiuni (44,5 la suta) si in implicarea in descoperirea faptelor de coruptie (36,3 la suta).
Obiectivele cercetarii, care a avut loc in perioada 23-27 ianuarie anul acesta, au vizat perceptia gradului de siguranta a cetatenilor, perceptia activitatii politiei si conturarea imaginii lucratorului de politie. Esantionul a fost format din 397 de locuitori ai Bucurestiului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.