Desi la inceputul secolului cei mai multi galateni isi puneau pirostriile pana sa implineasca 25 de ani, in ultima vreme, casatoria a inceput sa nu mai reprezinte o prioritate la aceasta varsta, tinerii preocupandu-se indeosebi de situatia lor financiara.

Prin urmare, pentru multi a devenit evident ca nunta mai poate astepta cativa ani, macar pana isi fac un rost. Mentalitatea respectiva, perfect adaptata la conditiile tranzitiei din Romania, a capatat amploare de fenomen sociologic. 1475 de cupluri cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani si-a spus "da" in fata ofiterului Starii Civile in 2002, iar fenomenul a crescut constant in urmatorii ani. In 2003 s-au inregistrat 1.630 de astfel de mariaje, iar anul trecut 1701. A trecut se pare vremea celor care nici bine nu isi terminau studiile si isi puneau pirostriile pe cap.

Potrivit statisticilor, numarul cuplurilor cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani care au decis sa-si uneasca destinele este mai mic si in continua scadere. Astfel, daca in 2002 erau 1.183 de casatorii la aceasta grupa de varsta, numarul lor a ajuns in 2003 la 1.973, ca in final, anul trecut sa se inregistreze doar 945 mariaje de acest gen. Pe de alta parte, concubinajul a castigat si el teren. Conform ultimului recensamant, efectuat pe 18 martie 2002 de catre Directia Judeteana de Statistica Galati, 10.866 de cupluri traiesc "in pacat". Paradoxal insa, cei mai multi care cred cu sfintenie ca dragostea nu are nevoie de hartii sunt tot tinerii ale caror varste sunt cuprinse intre 25 si 29 de ani. Potrivit datelor inregistrate la recensamant, 1907 barbati din aceasta categorie de varsta au declarat ca nu sunt casatoriti, dar traiesc in uniune consensuala.

Mai putine au fost femeile care au recunoscut acest lucru, doar 1.660 dintre ele declarand ca intemeierea unei familii cu acte in regula nu mai este o prioritate. Cu toate acestea, situatia nu este alarmanta. Cifrele arata ca increderea in institutia matrimoniala nu a scazut. Chiar daca nu s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a numarului de casatorii in ultimii trei ani, galatenii cred in continuare ca mariajul este sfant. In 2002 au fost oficiate 3.786 de casatorii, un an mai tarziu, in judetul Galati, au fost organizate 4.004 nunti, iar in 2004 numarul mariajelor a ajuns la 3.973.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.