Agentiile de turism acuza autoritatile romane de incalcarea dreptului la educatie, intrucat modificarile aduse legislatiei in domeniul liberei circulatii interzic elevilor romani care participa la programe educationale individuale in strainatate sa calatoreasca neinsotiti.

Programele educationale individuale au aparut in Romania in urma cu zece ani, cand agentiile de turism au inceput sa vanda pachete de acest tip, in colaborare cu parteneri externi.
"Pana la inceputul acestui an, copiii puteau calatori neinsotiti, in baza pasaportului individual si a acordului ambilor parinti, prin declaratii notariale speciale. Tinerii erau preluati la aeroport de reprezentantul companiei aeriene si condusi la avion, iar la destinatie de reprezentantul local al programului, profesor sau familie", a explicat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu. Potrivit Legii 248 din 2005, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an, tinerii sub 18 ani nu mai pot calatori decat insotiti de unul dintre parinti sau de un reprezentant al acestora, ceea ce implica o dublare a costului programului.

"Practic, un tanar de 16 ani, de exemplu, nu mai are voie sa calatoreasca singur, asa cum se intampla in alte state europene. Parintele trebuie sa se cazeze separat, la hotel", a mai spus Morariu. Aceste programe, care au o durata de doua saptamani pana la 1-2 luni, includ cursuri de limbi straine, cazare, bilet de avion si o serie de activitati sportive, precum tenis, schi sau inot, pretul pornind de la 900 de euro. Copiii sunt cazati in campusuri, impreuna cu elevi din alte tari, sau la familii selectionate. Circa 60 de agentii de turism din Romania au in oferta acest tip de vacante, in Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Germania sau Elvetia, si aproximativ 2.000 - 3.000 de tineri cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani participa in fiecare an.

Pierderi de 3 milioane de euro

Reprezentantii agentiilor au precizat ca partenerii lor din Marea Britanie, diferite institutii de invatamant, au anuntat deja ca se vor adresa Consiliului Britanic de la Bucuresti pentru a reglementa aceasta situatie. "Probabil motivul acestei masuri este combaterea traficului cu copii, dar acest tip de programe nu genera emigratie ilegala, avand in vedere pretul unui pachet. Cei care isi trimit copiii in strainatate sunt oameni cu bani care doresc mai multa educatie pentru copiii lor", a spus directorul agentiei Mara Tours, Marian Cojocarescu. El a adaugat ca exista familii care platesc 7-8.000 de euro pentru a-si trimite fetele la scoli de bune maniere in Elvetia, pentru o luna. "Suntem de acord ca un minor trebuie sa calatoreasca doar cu acordul ambilor parinti, dar nu suntem de acord sa fie neaparat insotit, de un parinte sau un reprezentant legal", a explicat Morariu.

Potrivit unei adrese a Politiei de Frontiera a Aeroportului International Henri Coanda catre compania British Airways, tinerii au voie sa iasa din tara fie insotiti de ambii parinti, fie insotiti de unul dintre parinti, dar numai daca acesta prezinta o declaratie a celuilalt parinte care sa dovedeasca acordul acestuia cu privire la destinatia, durata si scopul calatoriei. Daca este insotit de o alta persoana fizica, este nevoie de o declaratie a ambilor parinti si cazierul judiciar sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.
Avand in vedere aceste restrictii, valabile de la 1 ianuarie, ANAT estimeaza ca pierderile minime ale agentiilor de turism se vor ridica la circa 2-3 milioane de euro in acest an.

ANAT, prin presedintele Lucia Nora Morariu, solicita sprijinul Autoritatii pentru Turism in vederea modificarii legislatiei in vigoare privind contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Argumentul celor de la ANAT este ca ar trebui sa plateasca un tarif de risc real, nu unul majorat. Potrivit legislatiei in vigoare, activitatea agentiilor de turism are stabilita clasa de risc 9 (valorile fiind cuprinse intre 1 si 20), careia ii corespunde tariful de risc de 1,974% (limitele sunt de 0,5% - 4%). Astfel, agentiile de turism, incepand cu anul 2005, trebuie sa plateasca lunar o contributie de 1,974% aferenta fondului de salarii brut realizat. ANAT transmite presedintelui ANT, Ovidiu-Iuliu Marian, ca din partea Ministerului Muncii au primit o instiintare cum ca nu s-au primit date de la autoritatile competente aferente anilor 2001-2004.

ANAT precizeaza faptul ca, incepand cu anul 2005, unitatile din subordine tin evidenta acestor informatii la nivel de clasa. "Asta inseamna ca sa mai asteptam inca 3 ani pana la stabilirea unui tarif de risc real pentru agentii de turism", se arata intr-un comunicat trimis de Asociatie. ANAT este de parere ca agentiile de turism ar putea plati, in loc de 1,974% din fondul de salarii, un procent de 0,5%, cat platesc institutiile si unitatile cu potential de risc similar. ''Pentru unele activitati desfasurate de institutii si unitati, prin Hotararea de Guvern nr. 2.269/2004 (art. 9) s-au gasit solutii", se arata in adresa trimisa la Autoritatea Nationala pentru Turism.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.