Patriarhia Romana a preluat, ieri, de la Camera Deputatilor, terenul pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului.

Un protocol in acest sens a fost semnat, la Palatul Parlamentului, de Episcopul vicar patriarhal IP Vincentiu Ploiesteanul si de secretarul general interimar al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu.
Catedrala aspira a fi cel mai insemnat monument al tarii, si de aceea s-a formulat de catre reprezentantii Bisericii exigenta asezarii pe unul din locurile cele mai proeminente ale orasului. De pe pozitia cea mai deluroasa a orasului, va veghea de la inaltime intreaga Capitala.

Dintre dealurile ce domina central Bucurestiul, platoul Arsenalului a fost considerat potrivit pentru ridicarea catedralei, deaorece se intinde pe zeci de mii de metri patrati, pana aproape de inima Capitalei.
Ideea unei "Catedrale a Mantuirii Neamului" a fost pusa, de catre cei ce au dorit sa fie finalizata, in stransa legatura cu marile evenimente din istoria poporului roman, care au echivalat cu o adevarata izbavire, eliberare, si afirmare a neamului romanesc, in viata caruia Biserica a fost mereu prezenta. Acum ramane de vazut cum se va impaca acest proiect grandios cu intentiile municipalitatii de a construi in jurul Palatului Parlamentului un circuit automobilistic.
Gasirea unui amplasament al Catedralei Neamului a produs o dezbatere aprinsa intre politicieni, municipalitate, societate civila si Biserica.

In decursul timpului au fost intampinate unele probleme cauzate de neluarea in calcul a unor aspecte legate de teren s-a demonstrat ca institutiile statului si Biserica pot conlucra. Secretarul general interimar al Camerei Deputatilor si-a manifestat speranta ca acest edificiu sa se integreze in arhitectura generala a Capitalei.In ceea ce priveste construirea un gard care sa delimiteze cladirea Palatului Parlamentului de edificiul religios, IP Vincentiu Ploiesteanul a spus ca aceasta problema va fi solutionata de comisiile special constituite, alcatuite din reprezentantii institutiilor implicate in acest proiect. In memorandum se specifica faptul ca pe amplasament se mai afla lucrari de infrastructura cu caracter special care tin de siguranta nationala si se afla in folosinta si intretinerea Ministerului Apararii Nationale, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a spus ca se spera ca, in cel mai scurt timp, sa fie finalizate si demersurile pentru construirea lacasului. Terenul, atribuit Patriarhiei Romane, cu titlu gratuit, masoara 110.000 mp si se afla pe fostul Deal al Arsenalului, colina inclusa in curtea Casei Poporului. Pe acest spatiu "se regasesc simbolic vechile amplasamente ale mai multor biserici demolate", a subliniat Episcopul vicar patriarhal IP Vincentiu Ploiesteanul.

O reparatie morala

Fostul Deal al Arsenalului este astazi o colina inchisa in curtea Casei Poporului, marginita de Calea 13 Septembrie si de fostul stadion Republica, transformat in ultimii ani intr-un imens parking pentru Parlament. Dorinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si a Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST a fost sa vada inceputa constructia Catedralei, dupa ce anul trecut s-au implinit 120 de ani de autocefalie si 80 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie.

Pe terenul de 11 hectare vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc de protectie (public). Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, intrarea se va face dinspre cladirea Ministerului Apararii Nationale, constructia fiind vizibila chiar si de pe Dealul Mitropoliei. Catedrala Neamului se va incadra intr-un context urbanistic din care fac parte edificiile in care se afla sediile centrale ale celor mai importante institutii ale statului: Parlamentul, Biserica si Armata. Rezonanta istorica a acestei uriase acropole este marcata si de amintirea existentei, pana in anii 1982-1984, a bisericilor distruse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.