Hotelul de gheata de la Balea Lac s-a inchis, fara ca vreun turist sa apuce sa-si petreaca noaptea pe un pat de gheata. Prea ocupati cu taiatul blocurilor de zapada si amenajarea incaperilor, proprietarii nu s-au gindit nici o clipa ca le trebuie si autorizatie de construire.

La numai o zi dupa inaugurarea oficiala, primul hotel de gheata din sud-estul Europei nu-si poate caza oaspetii. Ieri, reprezentantii Inspectoratului in Constructii Sibiu au cerut Consiliului Judetean sa prezinte documentatia amplasamentului de la Balea, pe motivul ca orice constructie - chiar si una provizorie cum este aceasta - are nevoie de o autorizatie. "Am cerut proiectul si autorizatiile pe baza carora functioneaza acest hotel. Chiar daca este o constructie provizorie trebuie sa aiba un schelet, indiferent ca este din lemn, beton sau metalic", a declarat Sorin Serbu, directorul Inspectoratului in Constructii Sibiu.

La rindul sau, Consiliul Judetean Sibiu a inceput verificarile privind constructia ineditului hotel, cerind proprietarilor sa se prezinte de urgenta la sediul institutiei, pentru a prezenta proiectul care a stat la baza construirii cladirii. Potrivit functionarilor CJ, proprietarii Ice Hotelului ar fi trebuit sa ceara autorizatie de constructie primariei din comuna Cirtisoara, pe raza careia se afla cladirea din gheata. Cum insa aceasta nu are capacitatea de a emite o astfel de autorizatie, managerii Ice Balea Hotel ar fi trebuit sa o obtina de la Serviciul de autorizare, aflat in subordinea arhitectului-sef al Consiliului Judetean.

Hotel doar pe afis

In ciuda denumirii sale, igluul de la Balea nu poate fi considerat hotel in adevaratul sens al cuvintului, intrucit nu are aviz din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si nu a fost clasificat de acesta, sustine Corneliu Dragan, arhitectul sef al judetului. Acest fapt este recunoscut si de managerul "hotelului", Arnold Klingeis, care spune ca acesta nu este un hotel propriu-zis, ci un proiect de life-style, o idee de marketing.

Toate camerele sint rezervate

Surprinsi de situatie, proprietarii Cabanei Balea Lac si ai Ice Hotelului asteapta ca situatia sa se clarifice. "Astept ca autoritatile sa clarifice masurile ce trebuie luate pentru a putea obtine toate actele necesare, care sa ne permita sa functionam cit mai repede", a spus Klingeis. El a adaugat ca se vede pus in imposibilitatea de a-si caza clientii, desi toate cele opt camere ale Ice Hotelului sint deja rezervate pentru weekend.

La rindul lor, reprezentantii Consiliului Judetean s-au declarat destul de rezervati in privinta sanctionarii proprietarilor hotelului, deoarece constructia provizorie se afla, practic, la limita legii. Sanctiunea prevazuta in acest sens pentru ridicarea unei constructii fara autorizatie poate urca pina la 100 de milioane de lei vechi.

Hotelul de gheata nu apare in lege

Constructorii hotelului de gheata de la Balea au luat-o inaintea legiuitorului. "Nu exista nici un act normativ care sa aiba in vedere indeplinirea unor standarde anume, de catre un hotel din gheata. Este ceva inedit si va trebui sa elaboram niste norme speciale.

Oricum, nu am primit o cerere de autorizare din partea celor care au pus in functiune acest hotel", ne-a declarat Adriana Matei, directorul directiei de autorizare si control in turism, din ministerul de resort. Pentru a primi totusi o autorizatie de functionare, un hotel trebuie sa aiba toalete (macar pe hol), apa curenta si electricitate. In plus, camerele trebuie sa fie dotate cu paturi si noptiere. "Daca indeplineste toate aceste conditii, poate fi clasificat ca hotel de o stea", a mai spus Adriana Matei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.