Procedurile de retrocedare a Muzeelor Peles si Pelisor, precum si a domeniului Bran, se afla "in faza finala", a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.

"In spiritul celor discutate cu reprezentantul familiei de Habsburg, apoi cu reprezentantul Casei Regale, speram sa ajungem foarte rapid la finalizarea unui cadru in vederea stabilirii statutului de muzee si darea in proprietate celor carora le-au apartinut", a declarat, in acelasi context, Virgil Nitulescu, secretar de stat cu probleme de patrimoniu. "Atat pentru domeniul Bran (revendicat de catre urmasii familiei de Habsburg, n.r.) cat si pentru Peles si Pelisor ( care vor reintra in proprietatea fostului suveran al Romaniei, regele Mihai I, n.r.) am constatat ca exista disponibilitatea viitorilor proprietari de a perpetua destinatia de muzee ", a mai spus Nitulescu.

Potrivit reprezentantilor MCC, in situatia in care familia regala intentioneaza sa vanda cele doua castele - Peles si Pelisor -, vor fi stabilite, in baza unui acord intre cele doua parti, "regulile de administrare a acestui patrimoniu", stiut fiind ca statul roman are drept de preemtiune.

Pirateria, scapata de sub control

Cu toate ca Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), aflat in subordinea MCC, a facut progrese in ultimii ani - pirateria scazand sub 70 la suta, de la 90-95 la suta, procentul amintit nu ne face deloc cinste.
Potrivit ministrului Culturii, care a facut publice aceste cifre, stam rau comparativ cu tarile din Uniunea Europeana, drept pentru care au fost create inca 32 de posturi de inspectori.

Reglementarile constitue obiectul recentei Ordonante privind intarirea capacitatii administrative a ORDA. Aceasta face parte dintr-un pachet legislativ care mai cuprinde alte sase Ordonante de Guvern referitoare la:" modificarea si completarea Legii Nr. 186/ 2003 privind promovarea culturii scrise"," concesionarea monumentelor istorice", "reglementarea unor masuri financiar-fiscale", "trecerea Muzeulului National "George Enescu" din Bucuresti in subordinea MCC", "modificarea si completarea Legii bibliotecilor nr. 334/ 2002" si Ordonanta privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 420/2000 privind imbunatatirea finantarii unor programe de dezvoltare sectoriala initiate de catre MCC.

Parcul Izvor va deveni, in septembrie, "Satul Francofoni"

Inaugurat in 20 septembrie 2005, cu ocazia ultimului spectacol din Festivalul International "George Enescu", Anul Francofoniei in Romania cuprinde o mare diversitate de actiuni desfasurate pe o perioada de 14 luni. Printre acestea, ciclul Marilor Conferinte ale Francofoniei, prefatat, in urma cu doua zile, de conferinta cu tema "Europa Regiunilor", colocvii, simpozioane pe probleme care intereseaza Europa culturala si multiculturala, precum si manifestari artistice, realizate de MCC si de alte ministere implicate, printr-o consultare a Comisariatului pentru Francofonie.

Festivalul Filmului Francofon, spectacole de poezie francofona, un festival de etno-jazz, "Brancusi" - o tabara francofona de creatie, la Hobita, si o expozitie foto-documentara Brancusi, un festival de dans contemporan si "satul francofoniei" (standuri cu arta traditionala si contemporana, cu participarea a 63 de state) care va ocupa, in preajma sommet-ului de la Bucuresti, Parcul Izvor, sunt numai cateva dintre manifestarile anuntate de Ministerul Culturii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.