Cine isi va construi de acum inainte vreo cladire, fie ea institutie publica sau cu caracter privat, va fi obligat sa prevada un minimum de locuri de parcare.

Si nu oricum, ci supra sau subteran, in functie de posibilitati. In acest fel, municipalitatea doreste sa efiecientizeze metrul patrat in Capitala prin asigurarea unui numar minim de locuri de parcare pentru noile constructii din Bucuresti. Sanctiunile pentru cei care nu se conformeaza la noua hotarare de Consiliu sunt usturatoare: peste 10.000 de euro pentru locul de parcare irosit.

De la sfarsitul lunii februarie, cand va intra in vigoare noua hotarare, orice constructie care apare peste noapte va trebui sa aiba un minimum de locuri de parcare, in functie de specificul fiecareia. Noile spatii de parcare sunt prevazute pentru mai multe categorii de constructii. De la locuinte pana la hoteluri, spitale, biserici, cladiri de birouri sau industriale. Presedintele Comisiei de Transporturi din Primaria Capitalei, Stefan Pirpiliu, ne-a declarat ca proiectul a fost gandit in asa fel incat metrul patrat din Bucuresti sa fie folosit cat mai eficient la fiecare constructie. "Ideea este ca, prin aceasta dispozitie, noi ii obligam ca 90% din locurile de parcare sa fie de garare.

Adica fie sunt in pamant, fie sunt etajate si, in acest fel, doar 10% raman locuri de parcare la nivelul cladirii". Totodata, cei carora spatiul le permite sa-si construiasca parcari insa nu vor sa o faca, municipalitatea le-a pregatit o surpriza. "Este vorba de o taxa care initial este de 10 mii de euro pentru un loc de parcare. Insa noi vrem sa o modificam defalcat pentru fiecare constructie. Spre exemplu, pentru birouri vrem sa o facem de 30 de mii, pentru ca nu este in interesul nostru sa primim bani, din cauza ca el (n.r.-constructorul) o cladire o face pentru a dura in timp.

Deci isi scoate banii, iar noi ne multumim cu o suma pe moment, insa mai tarziu nu vom mai avea unde sa construim noi locuri de parcare", a explicat Pirpiliu.

Din 12 masini, doar una are unde sa parcheze in Bucuresti

La ora actuala, in Bucuresti exista 100.000 de locuri de parcare de resedinta, aferente imobilelor, care sunt administrate de Primaria Generala. Apoi, firmei Dalli ii revin sub administrare 3.024 de locuri, in general in zona centrala, si alte 1.300 de locuri ce au utilitate privata.

Totodata, numarul de automobile inregistrate oficial ajunge la 1,2 milioane.

Conditii minime de parking in Capitala

Locuinte

un loc de parcare la o suprafata de maximum 100 mp

doua locuri de parcare la o suprafata de minimum 100 mp

Hoteluri

un loc de parcare la nu mai putin de 60% din capacitatea de cazare si 10% pentru angajati - ex: daca are 100 de camere - inseamna cel putin 60 de locuri de parcare.

Banca

un loc de parcare la fiecare 50 mp din suprafata construita si un plus de minimum 50% din totalul locurilor construite.

Constructii comerciale

un loc la 25 mp din suprafata construita

Constructii industriale

un loc pentru fiecare 50 mp suprafata construita

Invatamant: gradinita, scoala, liceu

un loc la fiecare patru cadre didactice plus 10 % din vizitatori.

Universitati

un loc de parcare la doua cadre, plus 100% din totalul locurilor de parcare.

Camine

un loc pentru fiecare camera, dar nu mai putin de 30% din totalul camerelor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.