Cercetari publicate recent in revista de stiinta "Nature" sugereaza ca barbatii incearca o mai mare satisfactie decat femeile atunci cand vad o persoana antipatizata chinuindu-se.

Cercetatorii de la London University College au ajuns la concluzia ca barbatii si femeile raspund diferit la anumiti stimuli legati de durere. Prima faza a experimentului lor a constat intr-un joc dotat cu castiguri financiare semnificative.

Acesta a fost jucat, de-o parte, de voluntari barbati si femei iar de cealalta parte, in echipa adversa, de persoane instruite - unele sa joace corect, altele sa triseze in jocul respectiv.

in faza a doua, cercetatorii au masurat activitatea cerebrala a voluntarilor, in vreme ce acestora li se aratau imagini in care oponentii lor - pe care ajunsesera sa aprecieze sau sa ii deteste - sufereau durere, in urma administrarii unor minuscule socuri electrice.

Doctor Tania Singer a declarat la BBC ca barbatilor le pasa mai putin de suferinta celor pe care ii antipatizau.

"Vestea buna e ca si barbatii, si femeile, au aratat ca intra in empatie cu actorii perceputi drept "corecti", zona din creier in care se inregistreaza reactiile la durere devenind activa. Dar, apoi, am putut constata modulatii in reactia de empatie, redusa atunci cand venea vorba de cineva perceput drept incorect. Barbatii, indeosebi, aratau o totala lipsa de compasiune cand vedeau suferind pe cineva incorect", spune doamna Singer.

Rezulta, asadar, ca multora le-ar placea sa coopereze cu un oponent cinstit si sa-l pedepseasca pe oponentul necinstit. Dar cercetarea a aratat si ca barbatii pareau sa se delecteze cu suferinta celor pe care nu-i agreau si exprimau, intr-un chip destul de limpede, o dorinta de razbunare.

"O alta descoperire a fost ca, in loc de reactii empatice, barbatii aveau o alta reactie, si anume o sporire a activitatii in zona legata de recompensa a creierului, aceea legata, de pilda, de placerea de a manca ciocolata. Asta sugereaza ca barbatii simt placere asistand la pedepsirea cuiva detestat."

"Iar la sfarsitul experimentului i-am intrebat pe voluntari cat de mult cred ca meritau acei subiecti sa fie supusi durerii. Am alcatuit o "scala a razbunarii", iar barbatii au aratat o dorinta subiectiva de razbunare mai mare decat femeile. Cu cat mai mare era dorinta de razbunare, cu atat mai intensa activitatea in zona cerebrala a gratificarii", spune doctor Tania Singer.

Savantii atrag atentia ca aceste rezultate nu pot fi generalizate spre a stabili diferente ferme intre cele doua sexe. insa studiul ofera o cheie in care se pot citi unele situatii de viata, precum cele aparute in urma destramarii unei casatorii.

Avocatii specializati in divorturi asista la un numar enorm de razbunari, si din partea femeilor, si din partea barbatilor. Dar Vanessa Lloyd Platt crede ca tiparele sunt diferite, in functie de sex si enumera cateva cazuri pe care le-a intalnit in cariera, de-a lungul anilor.

"Cazul cel mai amuzant, la birou la mine - nu prea amuzant totusi pentru sot - a fost cand sotia a aflat ca acesta avea o legatura amoroasa. femeia a dat buzna in biroul sotului, imbracata doar cu o haina de blana si nimic altceva. Or, el tocmai facea o prezentare unor reprezentanti ai unei organizatii japoneze. Femeia si-a scos haina si a spus:"luati aminte la ce renunta el". Dorea sa provoace neplaceri imediate."

"Femeile au tendinta de a face lucruri destul de prostesti, cum ar fi sa coasa cracii pantalonilor de la pijama si sa puna apoi frumos la loc in dulap, sunt lucruri rapide si nu prea serioase. Dar ceea ce fac barbatii provoaca, de obicei, umilirea pe termen lung a partenerei. De pilda, vor publica o poza a acesteia pe internet, intr-o postura jenanta; sau vor suna la birou, dandu-se drept doctori care vor sa comunice rezultatele analizelor SIDA."

Avocata afirma ca, in privinta barbatilor, adesea e vorba de planuri atent si la rece chibzuite, menite sa faca rau vreme de mai mult timp.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.