Statisticile ingrijoratoare privind consumul de alcool, droguri si chiar fumatul in randul minorilor i-au pus in garda pe parinti.

Suspiciunile pornite de la cateva absente se pot materializa in adevarate operatiuni de filaj ale copiilor, intrucat parintii au inceput sa angajeze detectivi particulari pentru a afla ce hram poarta odraslele lor.

"Interogatoriile" care durau ore, prelegerile sau binecunoscuta "bataie rupta din rai" sunt metode invechite prin care parintii isi puneau la punct copiii cand calcau stramb sau cand acestia doar traiau cu impresia ca odraslele lor au gresit. Mai nou, copiii devin subiecte ale unor adevarate operatiuni de filaj, parintii apeland la serviciile agentiilor de detectivi particulari.

"Cand parintele simte ceva ciudat in comportamentul copilului, daca are prea multe absente sau mai rau, incep sa dispara obiecte din casa, apeleaza la noi", ne-a declarat Vasile Cires, director general al biroului de detectivi particulari "Confident".

Ingrijorarea parintilor este motivata. Studiile recente arata ca 11% dintre tinerii cu varste intre 15 si 24 de ani consuma droguri, iar 66% consuma alcool. "Primim astfel de cereri. Sa urmaresti un copil este mai greu decat sa te tii dupa un adult. Copilul nu are un traseu bine stabilit. Merge cu tramvaiul, cu autobuzul sau pe jos. E mult mai usor sa te tii dupa un adult care se suie in masina", ne-a dezvaluit Dragos, unul dintre detectivii de top ai agentiei Confident. El chiar a fost implicat in astfel de urmariri.

Parintele intra pe pagina de Internet a agentiei, www.detectiviparticulari.com, unde se gasesc toate datele de contact. Odata intrati in legatura cu detectivii, acestora le sunt puse la dispozitie fotografii recente ale odraslei, programul sau date despre prietenii acestuia. Din acest moment incepe supravegherea. In toate cazurile pe care le-a avut, Dragos a descoperit ca odraslele merg cel putin doua ore la scoala. Dupa care se intalnesc cu persoane mai mari, de obicei din afara scolii.

"Cei mari le spun ca daca umbla in gasca lor vor fi cei mai smecheri sau ca vor fi temuti si priviti cu respect. Am auzit cand le-au spus asa ceva, dupa care incepeau sa-i stoarca de bani. Am avut un caz cand dupa ore se duceau si consumau alcool in cantitati considerabile pentru varstele lor chiar in locuri publice, prin spatele blocurilor", isi aminteste Dragos. Cum este descoperit adevaratul motiv al declinului "subiectilor" urmarirea inceteaza.

"Se realizeaza un film cu momentele care il incrimineaza, un set foto si un raport de investigare. Acest pachet este inmanat clientului. Mai grav e cand descoperi ca odrasla lor consuma droguri si esti obligat de lege sa anunti Politia", a incheiat Vasile Cires.

Copiii pot fi parati de telefonul mobil

Parintii din Capitala au gasit deja o solutie ca sa afle ce fac copiii lor la scoala. Ei apeleaza la o firma care sa ii alerteze prin mail sau SMS in cazul in care notele scad sub o limita rezonabila, cand incep sa se adune absentele etc. Pentru un tarif intre 20 si 50 lei, parintii ar putea afla aproape orice - de la orarul copilului, examene, noutati de la profesori etc. Si la Iasi s-au luat masuri extreme de protectie. Gesturile si atitudinile elevilor de la opt licee vor fi supravegheate cu ajutorul camerelor video. In fiecare liceu de elita vor fi instalate 20 de camere video, acestea fiind amplasate pe holuri si la intrare. Costul estimat pentru implementarea proiectului in fiecare liceu este de 250 milioane de lei, cheltuieli care vor fi suportate de Consiliul Local Municipal.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.