Peste o treime dintre minorii cersetori din Italia sint mioritici pursinge. Printre traficanti se numara insisi tutorii lor, iar statul roman nu se sinchiseste de amploarea fenomenului.

Acestea sint concluziile unui raport dat publicitatii la sfirsitul anului trecut de catre cercetatorii de la doua organizatii peninsulare. Pe 19 ianuarie, cotidianul britanic "The Guardian" semnala arestarea unui roman in virsta de 35 de ani. El s-a aflat sub urmarire trei saptamini, timp in care politia italiana a constatat ca facea contrabanda cu copii. Controla un grup de minori intre 10 si 14 ani, pe care ii transporta in fiecare zi la Roma pentru a cersi sau pentru a spala parbrizele masinilor. Fiecare copil cistiga pe zi intre 50 si 70 de euro, pe care ii preda traficantului in schimbul hainelor si al hranei.

Romanii, buclucasi din fasa

Exploatarea muncii minorilor este o mina de aur, demonstreaza "Raportul asupra Copilariei si Adolescentei in Italia", o cercetare efectuata de institutul de stiinte sociale Eurispes si de societatea caritabila pentru copii, Telefono Azzurro. Conform studiului, cel putin 50.000 de minori straini, majoritatea baieti, sint obligati sa cerseasca pe strazi, in loc sa mearga la scoala.

Peste o treime dintre ei sint romani, asa ca, din perspectiva tarii-gazda, ne numaram printre tarile etichetate drept cele mai mari "exportatoare" de copii folositi de structuri criminale. Intr-o analiza ce priveste perioada 2001-2003, raportul mentioneaza ca, odata cu amplificarea migratiei, a crescut si numarul minorilor care se deplaseaza dintr-o tara in alta. Napoli, Roma si Torino sint locurile unde minorii din Romania sint cel mai des intilniti in postura de cersetori. Primaria din Roma a infiintat un centru impotriva acestei practici si, intr-un singur an de activitate, a constatat ca 84% dintre copiii folositi de familiile lor la cersit provin din Romania.

Naivi si pesimisti

Pe linga concluzii verosimile, raportul contine si o secventa de o usoara naivitate privitoare la cauzele stabilirii in Italia a copiilor din tara noastra. "La Napoli, in ultimele doua decenii, din cauza conflictelor ce au devastat Balcanii, a devenit alarmanta prezenta copiilor proveniti din Romania orientala, din Moldova si din Calarasi, oras situat la granita cu Bulgaria", se afirma in studiu.

Sotron cu marocani

In 2003, numarul de minori neacompaniati prezenti in Italia era de 7.040. Albania (2.122), Maroc (1.802), Romania (1.462) sint tarile de unde provin mai mult de trei sferturi dintre acesti copii. Comparativ cu 2001, in 2003 numarul de minori neacompaniati de nationalitate romana a crescut mai mult decit dublu, de la 627 la 1.462, cresterea mentinindu-se in acelasi procent si pentru anii 2004, 2005.

Referitor la acest subiect, Remus Gabriel Anghel, doctorand in sociologie la Universitatea din Bielefeld, crede ca "situatia minorilor romani din Italia este unul dintre efectele radicale si dramatice ale procesului actual de migrare din Romania catre Italia, in care multe persoane ajung in situatii-limita. In multe dintre cazuri, nu exista un sprijin eficace nici din partea statului roman, aproape indiferent la situatia grea pe care multi romani au avut-o sau o au ca migranti ilegali, nici din partea statului italian, pentru care numarul de straini este o noua provocare".

In plus, adauga sociologul, "datorita faptului ca mediul de migranti este nereglementat de politici statale, regionale sau locale, nu ofera migrantilor siguranta si cel mai adesea conduce la aparitia insecuritatii si a speculei".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.