Pentru prima data in istoria invatamantului romanesc postdecembrist, semestrul al II-lea incepe astazi fara a se cunoaste care sunt noii secretari de stat, atat pentru invatamantul preuniversitar, cat si pentru cel superior. Dupa mai bine de doua saptamani de la instalarea noului ministru al educatiei si cercetarii, in persoana profesorului Mircea Miclea, si in prima zi de scoala, negocierile dintre partidele aflate la guvernare, privind impartirea posturilor ministeriale, continua sa fie la fel de aprinse. Pe coridoarele M.Ed.C se vehiculeaza tot felul de nume, iar agitatia personalului administrativ creste proportional, deoarece candidatii vizati, spun gurile rele, au vechi state in "turismul politic". Situatia se complica de la o zi la alta, deoarece, numai in sectorul invatamantului preuniversitar, cele doua nume vehiculate, Paloma Petrescu si Filip Stanciu, au ocupat functii de conducere in administratia scolara, fie sub PSD, fie sub Conventia Democratica, si acum incearca o noua cariera sub Alianta PD-PNL.

Sobele din teracota, simple mobile

Daca profesorii si elevii nu vor suferi cine stie ce de pe uma lipsei secretarilor de stat din minister, in schimb, prima zi de scoala a semestrului al II-lea va ramane negresit, in amintirea lor, ca una de cosmar. Potrivit ultimei raportari a Ministerului Educatiei si Cercetarii, in continuare, peste 4.120 de unitati de invatamant n-au nici macar un brat de lemne pentru sobe. Dintre acestea, la sfarsitul primului semestru, 4.000 de scoli si-au epuizat total combustibilul pentru incalzire, deoarece consiliile locale le-au aprovizionat doar partial pentru perioada acestei ierni, iar lemnele le-au ajuns exact pana la Craciun, adica atat cat sa treaca alegerile. Restul de unitati scolare n-a primit nici un fel de combustibil inca de la inceputul anului scolar. Potrivit Directiei generale pentru invatamantul preuniversitar, pe timpul vacantei, primariile n-au facut inca nici un fel de aprovizionare. Toate scolile fara caldura monitorizate se afla in mediul rural. Cei mai afectati elevi raman in continuare cei din judetele din Vrancea si Moldova.

Circularele, un fel de 'cainii latra, ursul merge>>

In repetate randuri, Directia generala a invatamantului preuniversitar a transmis circulare in teritoriu, prin care insarcina inspectoratele scolare sa insiste mai mult pe langa primariile locale pentru rezolvarea crizei de combustibil. Insa aceste adrese si incercarile inspectorilor nu i-au speriat prea tare pe primari. Potrivit legislatiei, de administrarea scolilor si liceelor, precum si de asigurarea surselor de incalzire se ocupa numai primariile. Ele sunt cele care primesc fonduri speciale de la bugetul de stat. Potrivit M.Ed.C., "aceste fonduri au fost prost gestionate si redistribuite spre alte cheltuieli".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.