La 2.000 de metri altitudine, in creierii muntilor Fagaras, salvamontistul Aurelian Nica e aproape de finis cu constructia celui mai rece loc de cazare din Romania. Mereu cu ochii pe termometru, stie ca tot ceea ce construieste iarna i se topeste vara.

La Bilea Lac, in muntii Fagaras, natura contrazice flagrant panseul prezidential "iarna nu-i ca vara". Numai intr-un loc, unde e zapada aproape tot anul, a putut pitesteanul Aurelian Nica sa aduca arhitectura printre nameti si sa ridice un hotel de gheata. "Cred ca ideea mi-a venit cind eram copil si am construit prima mea cazemata din zapada", spune el. Joaca cu zapada a devenit serioasa cu 4 ani in urma, cind Nica a facut primele schite si tentative de a lucra cu gheata. Pe 20 ianuarie 2006, dupa aproape o luna de muncit cite 8 ore pe zi, la -20 de grade, Nica si echipa sa vor deschide primul "ice-hotel" romanesc.

Materie prima din lac

Aurelian Nica a invatat pe propria piele ca, daca temperatura nu tine cu tine, arhitectura in gheata se duce de ripa. Prima tentativa de hotel de gheata a avut-o cu doi ani in urma, pe Piscul Negru din Fagaras, la 1.200 de metri altitudine si -8 grade racoare. Prea cald. "Temperatura optima de prelucrare a ghetii este intre -15 si -25 de grade. La Bilea, am zapada la indemina, iar materia prima, blocurile de gheata, le iau direct din lac", spune el. Gheata e taiata si decupata cu joagarul pentru lemne. Drujba si-a dat duhul din cauza umezelii, dupa o saptamina.

"E dificil si placut, in acelasi timp, sa lucrezi cu gheata. E ciudata, daca e prea frig devine casanta, daca e prea cald nu mai poti s-o modelezi. Facind catarari pe gheata, am invatat cum reactioneaza la diferite temperaturi", povesteste Nica. A avut timp sa invete capriciile materialului sau preferat in cei 5 ani petrecuti ca salvamontist si cabanier la Piscul Negru, ca si in cei peste 20 de ani de drumetii prin munti.

20 de euro o camera

"Va spun, din proprie experienta, ca am dormit zeci de nopti in zapada: cit timp stai nemiscat, se formeaza o pelicula de aer cald in jurul corpului. Doar daca te misti, simti frigul!", isi pregateste Nica viitorii clienti pentru temperaturile de 4 grade, cu plus sau cu minus, din camere. "Pentru cei care nu fac fata, cabana Bilea e la doi pasi. Nu puteam sa-i spun omului: dormi in zapada, nu ma intereseaza daca supravietuiesti!". Deja au aparut amatorii de experiente extreme, care "vor sa vada cum e" la ice-hotel, pentru 700.000 de lei pe noapte.

Investitia in zapada

"Orice lucru nou trebuie incercat, experimentat. Hotelul asta vreau sa iasa opera de arta!", spune Nica. Entuziasmul sau nu a convins, deocamdata, prea multi investitori. Unica sponsorizare a venit din partea unui producator de bere, 3.000 de euro. Restul, pina la 5.000, Nica i-a scos din propriul buzunar. E convins, insa, ca va avea succes si ca banii vor aparea incet, incet.

"Nimeni nu are acum curaj sa bage bani in asa ceva", spune Nica. Si e de inteles, cind afli soarta inevitabila a hotelului de gheata, de a deveni brusc o manastire a mesterului Manole, din cauza caldurii: "In cazul in care apar temperaturi pozitive, timp de 4 zile la rind, ii dam jos acoperisul si inter-zicem accesul. In aprilie sau mai, oricum il demolam. Apoi, iarna viitoare, o luam de la capat. Constructia dureaza mai putin de o luna si vom veni mereu cu ceva nou".

Arhitectura la rece

Hotelul de gheata de la Bilea Lac ocupa o suprafata de 300 mp. Are o receptie si 8 dormitoare dispuse radial, plus un mare bar de 180 mp. Tavanul, inalt de 4-5 metri, este sustinut de coloane de gheata transparenta. Peretii au o grosime de 1 metru si sint claditi din "firn", zapada tasata si inghetata. Iluminatul se va face cu lampi fluorescente, "reci". Toaleta e afara, in cladirea telecabinei. Gatitul iese din discutie. Fumatul va fi interzis, nu din cauza caldurii emanate, ci din cauza mirosului care se impregneaza rapid in gheata si a mizeriei care e greu de scos din zapada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.