A darui o sticla cu vin este un gest plin de rafinament si, in acelasi timp, un semn de pretuire fata de persoana care o primeste. Aceasta nu inseamna insa doar sa intram in primul supermarket intalnit si sa achizitionam o sticla frumos ambalata de pe raft. In primul rand, trebuie sa tinem cont de calitatea licorii si de gusturile beneficiarului.

Pentru ca placerea degustarii sa fie deplina, este nevoie ca si accesoriile folosite la servirea vinului sa fie de calitate. Vinurile cele mai scumpe nu sunt neaparat si cele mai bune, dar unul excelent este, cu siguranta, si foarte scump. Din hipermarketuri, crame sau de la Casele de vinuri puteti achizitiona sticle cu vin romanesc, italian, frantuzesc, spaniol sau grecesc. Un vin foarte fin, care satisface chiar si cele mai exigente gusturi, este vinul frantuzesc, Petrus Pomerol, din anii ’75, care costa 9.990 de lei.

Este un vin rosu, sec, cu 13% alcool, imbuteliat la sticle de 75 ml. Ceva mai ieftin este vinul rosu, sec, Chateau Latour a Pomeron - 6.450 de lei, din anul 1995, la sticle de 75 ml. Cu 3.200 lei, puteti cumpara un Murfatlar Cabernet Sauvignon din anul 1938. Cei cu un buget mai restrans pot alege, de pilda, intre Cabernetul Sauvignon Odobesti, un vin rosu, din 1960, care costa 559 lei, si vinul spaniol rosu, sec, Vina Mayor - Casa Ribera del Duero din 1996, la pretul de 260 lei. Cu 225 de lei puteti cumpara un vin italian, Brunello di Montralcino - Casa Corte Pavone. Vinurile romanesti le gasiti la preturi cuprinse intre 500 si 660 lei.

De pilda, o sticla de Cabernet Sauvignon Odobesti din 1960 costa 559 lei, iar una de vin alb, Chardonnay Murfatlar, din anul 1960 are pretul de 508 lei. Un vin alb bun romanesc este si sortimentul Cadarca Minis, din 1962, la 660 lei. Un alt vin romanesc, rosu, sec, este Feteasca Neagra de Uricani, din ultima serie, an 1999, care costa numai 45 de lei.

Sprit la pompita

Un vin foarte bun trebuie servit in pahare si carafe speciale, folosind instrumente profesionale pentru desfacerea sticlei. Cunoscatorii pot descoperi in magazinele specializate o gama variata de accesorii pentru servirea si pastrarea vinului. Astfel, puteti cumpara o caseta pentru trei sticle cu diverse accesorii si tabla de sah cu piese, la pretul de 219 lei, sau o frapiera din inox, la 85 lei. Un drec ambalat in cutie din inox, marca Pulltex, costa 230 de lei, iar un set cu accesorii Uno Vino, cu trei piese - pompita, doua dopuri si suport -, are pretul de 63 de lei. In magazine exista si tirbusoane mai scumpe, marca Winemaster, la 300 lei sau un model "Etain", pentru perete, lucrat manual - 1.000 lei. Pompitele pentru vin se vand si separat - 46 lei, iar o caseta din lemn care contine un tirbuson, un vinometru si un termometru se vinde cu 270 lei.

Protocol viticol

Exista insa si o ordine a servirii vinului. Vinurile seci se consuma intotdeauna inaintea celor dulci, iar vinurile albe seci, inaintea celor rosii. Vinurile tinere se servesc intotdeauna inaintea celor vechi, iar vinurile usoare - inaintea celor mai pline (grele). Recomandat este sa consumati vinurile reci inaintea celor la temperatura camerei. Vinurile albe, dulci, demidulci, seci si demiseci, precum si vinurile roze se servesc la o temperatura cuprinsa intre 5 si 10 grade, in nici un caz la temperaturi mai coborate. In schimb, vinurile rosii, usoare, se servesc la temperaturi de 10-15 grade, iar cele rosii, tari, la 15-18 grade. Vinurile tinere, indiferent de soi, se vor servi la o temperatura mai scazuta decat cele vechi.

Cum e vinul, si mancarea

La masa, vinul se alege in functie de meniu. Cele albe, seci si roze, usor seci "rezoneaza" cu mancaruri pe baza de peste, scoici sau fructe de mare. De asemenea, se pot consuma si cu aperitive, mezeluri, carne de pasare la gratar sau branzeturi proaspete, dulci. Vinurile albe si roze, demiseci si demidulci pot fi consumate cu pateuri, ficat gras, iar vinurile dulci se servesc cu deserturi sau cu fructe. In schimb, vinurile rosii seci, usoare, merg foarte bine cu mancarurile pe baza de carne de pasare, carne de vita, miel, porc si cu branzeturi usoare. Vinul rosu sec, intens colorat, este recomandat pentru mancaruri din carne de porc, vanat si pentru branzeturile fermentate.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.