Abia intra in adolescenta, incep sa vada lumea altfel decat cu ochii copilariei, prind aripi sa zboare spre maturitate si invata sa se descurce in lumea reala. Este o etapa fireasca in viata fiecaruia, chiar daca mai incalcita si mai tensionata parca decat tot ce va urma. Pentru ca acum se formeaza omul care va fi. Exista insa si un drum mai drept si mai scurt catre maturitate, un drum pe care il urmeaza azi din ce in ce mai multe adolescente din Romania: devin mame la putin timp dupa ce au iesit din propria lor copilarie. Mame-copii.

"Am facut un copil, n-am facut o crima", spune mamica de 13 ani, iritata ca atat de multa lume ii da atentie de cand a adus pe lume o fetita de 2,900 kg. Se intoarce cu spatele la noi, se pregateste sa-si alapteze bebelusul. Este cea mai mica mama de la Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi. Tatal bebelusului este cu numai doi ani mai mare. Doi copii care vor creste un copil. Iar asta numai daca vor contrazice statisticile si vor ramane impreuna dupa ce mama si fetita vor iesi din spital.

"Nu vreau decat sa fiu lasata in pace. E viata mea. Mi-a spus si mama sa nu mai stau de vorba cu nimeni. De ce e atata agitatie? E decizia mea, am vrut sa aduc pe lume acest copil. Il voi creste ca orice alta mama", spune hotarata adolescenta, o bruneta oachesa si foarte implinita la trup.

La maternitatea din Iasi, acest caz nu mai este o surpriza pentru nimeni. "Ne-am obisnuit", recunoaste dr. Elena Mihalceanu, purtator de cuvant al spitalului. "De cativa ani vin aici tot mai multe "gravide foarte tinere", cum le spunem noi, adica fete intre 13 si 17 ani, care urmeaza sa devina mame. Ba chiar unele revin inainte de a implini 18 ani, pentru a da nastere celui de-al doilea copil". Din 5.000 de nasteri asistate anul acesta de specialistii celei mai mari maternitati din Moldova, 140 sunt "cazuri" de adolescente care devin mame inainte de adeveni adulte.

"Cele mai multe ajung la noi dupa luna a cincea, cand nu se mai poate face nimic. Vin singure sau insotite de vreo prietena. Uneori, parintii nici nu stiu ca fetele lor sunt insarcinate. Afla abia a-tunci cand trebuie sa le interneze pentru nastere". Ceea ce le uneste pe aceste fete, provenite in egala masura din mediul rural si urban, din familii de romani si de tigani ori de la casele de copii, este o familie dezintegrata, in care parintii nu mai apuca sa stea de vorba cu odraslele lor, coplesiti de saracie sau de propriile probleme de cuplu. Pentru aceste adolescente "acasa" inseamna, de regula, tensiune, lipsuri materiale si o comunicare deficitara cu parintii. Nu putine traiesc cu impresia ca un copil le va reuni familia si va aduce din nou fericirea in sanul acesteia.

In mod surprinzator, cazurile de abandon sunt foarte rare. "Anul acesta nu cred ca am avut mai mult de 10 abandonuri la mamele foarte tinere. Chiar daca bebelusul vine cu totul neasteptat pentru familiile acestora, exista acel bun simt care-i face sa spuna "l-am facut, e in ograda mea, il cresc"", adauga dr. Mihalceanu. Chiar daca de cele mai multe ori, mamele lor abia au intrat in pubertate, bebelusii se nasc fara probleme de sanatate.

"In general sunt mai mici, cantaresc sub 2,500 kg, dar sunt sanatosi", ne spune purtatorul de cuvant al maternitatii. "In ceea ce priveste comportamentul lor fata de bebelus, lucrurile decurg la fel ca la orice femeie care devine mama pentru prima oara. Invata sa-l tina in brate, sa-l alapteze, sa reactioneze la toate semnalele pe care le transmite micutul".

Ne indreptam spre iesirea din salonul in care mamica de 13 ani si-a terminat de alaptat fetita de numai cinci zile. O priveste duios, cum doarme langa ea si se gandeste la ziua cand va parasi maternitatea si se va pierde in multime, fara ca cineva s-o mai considere o curiozitate.

Doua surori au nascut la 12 si respectiv 11 ani

Cazurile de "mame copii" nu mai sunt de ani de zile o raritate in Romania. In martie 2001, un caz de acest gen a facut inconjurul tarii. O pustoaica de numai 12 ani a adus pe lume, la maternitatea din Fagaras, un baietel de aproape 3 kg. In familia tinerei mamici, Puia Caldarar, care face parte dintr-un neam de tigani, evenimentul n-a fost nici pe departe unul neobis-nuit. O sora de-a ei a adus pe lume primul copil chiar la o varsta mai frageda, adica la doar 11 ani.

Record: mama la 5 ani

Cea mai tanara mama din lume este peruana Lina Medina. In anul 1939, cand avea numai 5 ani, 7 luni si 21 de zile, fata a nascut prin cezariana un baietel. Cazul a intrat in istoria medicinii, iar recordul nu a fost depasit nici in ziua de azi. Medicii au stabilit faptul ca la varsta de 5 ani fata avea aparatul reproducator complet dezvoltat si avusese primul ciclu la doar 2 ani si jumatate.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.