Crestinii ortodocsi pe rit vechi au sarbatorit, ieri, prima zi de Craciun, Sarbatorile acestora de iarna fiind decalate cu 13 zile din cauza refuzului de a trece la Calendarul Gregorian. Acest decalaj a aparut in anul 1924, cand o parte dintre crestinii ortodocsi au decis sa mentina Calendarul Iulian.

In Romania traiesc peste un milion de adepti ai bisericii ortodoxe de stil vechi, indeosebi rusi lipoveni, armeni si sarbi. Totodata, la noi exista 130 de biserici, schituri si manastiri pe rit vechi.

Pregatirile de Craciun incep cu patru zile inainte, iar masa specifica acestei sarbatori difera de cea a crestinilor ortodocsi pe rit nou prin abundenta gustarilor, felul principal fiind reprezentat de gasca umpluta cu mere.

De asemenea, in casele taranesti, dusumeaua este acoperita cu fan proaspat, iar masa cu paie, peste care se asterne fata de masa. Totodata, cele patru picioare ale mesei sunt legate cu lanturi, avand semnificatia opririi animalelor salbatice de a ataca stanele de oi si vaci, cat si indepartarea raului din casa.

Una dintre adeptele stilului vechi, Maria Bucurici, din Poienile de Sub Munte, Maramures, a declarat ca "... toate mancarurile care se pun pe masa in seara de Ajun sunt de post. Abia dupa miezul noptii, dupa slujba de la biserica, colindatorii sunt omeniti cu mancaruri obisnuite: sarmalute cu pasat, ciuperci si prajiturele de post".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.