Mii de copii din Romania traiesc de cativa ani o drama. Tentati de mirajul strainatatii, tot mai multi romani pleaca la munca “afara”, la cules de capsune sau la alte diverse munci, si uita sa se mai intoarca acasa.

E si cazul Mariei Vasilache, o fetita care de cinci ani traieste intr-un centru de copii, asteptand-o pe mama ei sa se intoarca din strainatate. In aceeasi situatie se mai afla peste 27.000 de copii din intreaga tara, ce-l vor intampina pe Mos Craciun la rude sau in orfelinate.

Specialistii in protectia copilului considera ca avem de-a face deja cu o problema nationala. Potrivit ultimelor statistici realizate de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului, 25.000 de copii erau lasati, la inceputul lui 2005, in ingrijirea rudelor, in conditiile in care parintii plecasera sa munceasca peste hotare, iar 2.000 se aflau in centre speciale de protectie. "E una din problemele grave cu care se confrunta Romania in prezent, mai ales ca aceste cifre nu cuprind si date privind familiile plecate ilegal din tara", a declarat Bogdan Simion, presedintele federatiei. El sustine ca majoritatea cazurilor de copii abandonati pentru mirajul strainatatii provin din Moldova, in special din zona Iasiului si a Sucevei.

Maria Vasilache este unul dintre miile de cazuri de copii abandondati. Ea nu cerseste pe strazi. Este un copil cat se poate de normal, care nu cu mult timp in urma inca mai obisnuia sa se joace cu papusi. Cu toate acestea, fata are curajul de a povesti oricui este dispus s-o asculte drama pe care o traieste in prezent.

Mama ei a plecat in 2000 la munca in Spania, in speranta ca va reusi sa aduca in tara traiul mai bun de peste hotare. Lasata de izbeliste impreuna cu sora ei mai mica, Maria a aflat tarziu, dupa ce nimeni nu a avut curajul sa-i explice, ca parintele a plecat in strainatate si ca nu se va intoarce prea curand. Tata nu a avut niciodata, prin urmare bunicii i-au ramas in tara singurii parinti. Insa pentru fetita problemele abia aveau sa vina. "Dupa ce a plecat mama, au inceput sa apara tot felul de discutii cu rudele. Ne trimiteau de la unii la altii. M-am imbolnavit si am inceput sa lipsesc de la scoala. Profesorii imi dadeau note mici, trebuia sa am grija si de surioara mea, nu stiam ce sa mai fac", spune Maria.

Printr-o conjunctura favorabila, cazul celor doua fetite a intrat in atentia Fundatiei "Sf. Dumitru", care, la scurt timp, le-a oferit gazduire pe timp de zi. De mai bine de cinci ani, Maria isi petrece zilele la centru, in asteptarea mamei. "N-o invinuiesc cu nimic. A plecat acolo pentru ca noi sa avem o viata mai buna. Ne mai trimite din cand in cand pachete si bani. Dar eu simt ca tot un fel de abandon e!", spune Maria, inghitindu-si cuvintele. Stie ca va petrece inca un Craciun impodobind bradul doar cu surioara ei. E prea mica pentru a intelege cu adevarat motivele pentru care mama ei a parasit-o asa si prea mare pentru a mai spera ca Mos Craciun i-o va aduce inapoi drept cadou.

Intr-un gest care dovedeste insa maturitate dincolo de varsta necesara unui buletin, fata ii sfatuieste pe ceilalti parinti sa nu faca la fel, sa nu plece de langa copii. "Viata noastra nu mai e la fel!

2.000.000 de romani muncesc in strainatate

Numarul romanilor care pleaca sa munceasca in strainatate creste de la an la an. Cel putin 2.000.000 de persoane lucreaza, fie la "negru", fie cu contracte, in diferite tari din Europa. Conform Departamentului pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, numai in acest an aproape 38.000 de romani au obtinut contracte de munca "afara". Italia si Spania sunt principalele tari spre care s-au indreptat romanii dornici sa puna osul la treaba. In Italia, de exemplu, estimarile arata faptul ca sunt intre 800.000 si un milion de romani (aproape 190.000 sunt angajati legal). Spania este si ea "paradis" pentru romani: peste 110.000 de persoane lucreaza legal pe teritoriul acestui stat, numarul total ridicandu-se insa la circa 700.000.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.