Acestia vor incepe sa ia pensie marita din martie 2005

Pensionarii ale caror dosare au fost reevaluate pina la aceasta data vor primi pensiile recalculate la mijlocul lunii martie, a anuntat ieri primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Printre primii beneficiari sint pensionari cu studii superioare care au iesit la pensie inainte de 1980 si care, conform vechii legi a pensiilor, nu puteau sa-si valorifice perioada facultatii.

De recalculare vor beneficia toti cei care au iesit la pensie inainte de 1 aprilie 2001, cind sistemul de stabilire a pensiei se baza pe salariile obtinute intr-un interval de cinci ani consecutivi din ultimii zece lucrati. Potrivit unor surse din Casa Nationala de Pensii, in numai jumatate din cele aproximativ 214.000 de cazuri ale celor care au iesit la pensie inainte de 1980 se vor primi bani in plus in urma recalcularii. Ceilalti isi vor pastra pensiile actuale, chiar daca reevaluarea punctajului arata ca beneficiarul ar fi trebuit sa primeasca mai putini bani. In aceasta situatie se aplica principiul ca un drept legal cistigat nu mai poate fi retras.

Reevaluarea intregii cariere

"Recalcularea pensiei presupune reevaluarea intregii cariere a unei persoane, de aceea nu trebuie confundata cu recorelarea pensiilor", ne-a spus ieri Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti. In procesul de recalculare vor intra din oficiu toate dosarele de pensionare pina la 1 aprilie 2001, cind s-a modificat Legea pensiilor.

Prin urmare, pentru a se stabili punctajul corect al unei persoane dupa o activitate de 20-30 de ani, se vor lua toate veniturile salariale obtinute de aceasta an de an si se vor raporta la salariul mediu pe economie anual. In fiecare an va exista un punctaj mediu, care va fi adunat pentru toata perioada lucrata, si apoi impartit la anii de activitate. Rezultatul se va inmulti cu valoarea punctului de pensie, stabilit acum la 2,955 milioane lei. Salariul mediu pe economie a fost dat sub forma unei anexe la noua lege a pensiilor, acesta fiind stabilit de statisticieni. In cazul in care nu toate veniturile salariale au fost trecute in carnetul de munca, pensionarul are posibilitatea, incepind din octombrie 2004, sa aduca documente suplimentare care sa dovedeasca faptul ca salariul lui a fost altul, mai mare, prin urmare sa beneficieze de o pensie mai mare in urma recalcularii.

Fiecare an de facultate la zi, 50.000 de lei in plus

Persoanele care au urmat cursurile la zi ale unei facultati, barbatii care au efectuat stagiu militar obligatoriu isi pot creste punctajul la pensie aducind adeverinte in acest sens.

Din calculele efectuate de Casa de Pensii Bucuresti rezulta ca fiecare an de studii superioare aduce un spor de venit de aproximativ 50.000 de lei. Intr-o valoare asemanatoare s-ar putea inscrie si un an de armata. Pentru fiecare an de studii universitare sau de armata se va lua in calcul salariul minim pe tara de la acel moment. Din aceasta cauza, ne-au spus specialistii Casei de Pensii Bucuresti, este aproape imposibil de facut estimari generale. "Fiecare dosar are particularitatile lui. In urma reeavaluarii, Casa de Pensii elibereaza o noua decizie care va fi trimisa pensionarului acasa", a explicat Mihaela Kanovits. In procesul de recalculare pot intra si persoane iesite la pensie inainte de 1 aprilie 2001, care acum lucreaza cu contract de munca si au platit deja contributii la asigurari sociale minimum 12 luni. In astfel de situatii este necesar ca pensionarul sa solicite Casei de Pensii recalcularea tinindu-se cont de salariile obtinute dupa pensionare.

40.000 de pensii recalculate, in Bucuresti

In Bucuresti, din cei aproximativ 507.000 pensionari in plata, 42.000 sint cu studii superioare si au depus cereri pentru fructificarea anilor de facultate. Dintre ei, 40.000 s-au pensionat inainte de 1980, deci vor primi pensii recalculate din 14 martie, ne-a spus directorul Casei de Pensii Bucuresti.
Linii telefonice pentru detalii
Pensionarii care doresc sa afle detalii despre procesul de recalculare au la dispozitie o linie telefonica gratuita, 0800.826.727, la Casa Nationala de Pensii. La Casa de Pensii Bucuresti exista doua linii telefonice pentru informatii: 021.326.05.56 si 326.83.64.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.