Maria Militaru este mama unui baietel in varsta de sapte ani. In urma cu trei saptamani a fost nevoita sa-si interneze copilul la Spitalul Victor Babes, din Capitala, cu diagnosticul pneumonie.

"La internare mi s-a spus ca ar fi bine sa raman cu copilul in spital deoarece nu se putea tine pe picioare. Am mai fost internata cu cel mic si stiu ca nu exista suficient personal medical in spitale. Sunt doua infirmiere pe etaj care ingrijesc peste zece saloane pline cu pacienti. Pentru fiecare zi de cazare am platit o taxa de 80.000 de lei, desi am dormit in acelasi pat cu micutul, iar mancarea a fost infecta", povesteste mama.

Ea spune ca, la externare, asistenta medicala nu i-a intocmit nici o chitanta pentru banii incasati de spital, dar ca i-a conditionat primirea hainelor de la garderoba si a biletului de iesire din spital de achitarea acestei taxe. "Nu am insistat sa mi se dea chitanta. Tot ce-mi doream era sa plec cat mai repede din spital", spune femeia. "Am fost asigurata insa de asistenta medicala ca m-a trecut acolo intr-un catastif si ca totul este perfect legal", ne-a mai declarat mama.

La Spitalul de copii Victor Gomoiu, tariful pentru mamele internate ajunge la 120.000 lei pe zi. "Costul deriva din consumul la utilitati. Desi noi, personalul medical, am cerut ca aceste sume sa fie reduse, deoarece multi oameni care vin au o situatie materiala modesta, ni s-a spus ca mai putin nu se poate intrucat cladirea spitalului este veche si intretinerea ei costa foarte mult", ne-a declarat conferentiar doctor Doina Plesca, director medical adjunct la Spitalul de copii Victor Gomoiu.

In contul acestor sume, mamele primesc dreptul de dormi in acelasi pat cu copilul in saloane de patru sau cinci paturi dotate cu televizor si frigider.

Cristina Calinoiu, purtator de cuvant la Casa de Asigurari de Sanatate a Muncicipiului Bucuresti (CASMB), spune ca spitalele percep aceste sume pentru "serviciul hotelier" de care mama beneficiaza in timpul internarii. "Nu este obligatoriu sa te internezi cu copilul. Se considera ca exista personal calificat suficient pentru a asigura un tratament in bune conditii pentru fiecare pacient in parte. Chiar daca mama plateste lunar asigurare medicala, intr-o astfel de situatie ea nu acopera decat serviciile necesare copilului bolnav", ne-a spus Calinoiu.

Ea a precizat ca potrivit OU 150/2002, tarifele pentru "serviciile hoteliere" acordate mamelor cu copii in varsta de pana la trei ani se deconteaza de casa de asigurari de sanatate numai daca medicii considera necesar acest lucru. "In acest caz este vorba de un referat al medicului specialist si de chitanta doveditoare a platii", a adaugat Calinoiu. Sunt exceptate de la aceste plati mamele care alapteaza sau cele care au copii cu handicap.

Directorul general al CASMB, Cristian Toma, spune ca sumele incasate de spitale de la mame intra de regula in buzunarul acestora fiind utilizate pentru achitarea cheltuielilor de regie. "Sumele sunt considerate venituri proprii ale spitalelor. Daca nu elibereaza chitanta s-ar putea ca spitalele respective sa-si rotunjeasca veniturile in acest fel", a precizat Toma.

El spune ca neeliberarea chitantelor pentru sumele platite este un lucru grav, dar ca este vina pacientilor daca accepta sa dea bani in asemenea conditii. "Fiecare trebuie sa-si cunoasca drepturile si sa si le apere singur. Noi vom lansa vineri, 16 decembrie, o campanie de popularizare a drepturilor pacientilor in asa fel incat nimeni sa nu mai poata spune ca nu stie care sunt acelea", a conchis directorul general al CASMB.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.