Romanii vor scoate din buzunare inca de la inceputul anului viitor mai multi bani din buzunare pentru mancare si servicii.

Ca este vorba de carne, preparate din carne sau de gaze, energie sau bilete de tren - pentru toate acestea vom plati din 2006 sume mai mari. Desi autoritatile din domeniu se feresc sa dea cifre si date exacte privind valoarea facturilor in 2006, este sigur ca toate preturile vor creste, automat, de la inceputul anului viitor.

Pretul gazului va creste, in prima parte a anului viitor, cu aproximativ 15-16%, insa noile tarife urmeaza sa fie anuntate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale la 15 decembrie a.c. Si factura la energie electrica va fi in 2006 mai mare, pentru ca in acest caz se lucreaza deja la o schema de majorare, ce va aplicata incepand de anul viitor. O decizie concreta urmeaza sa fie luata in cateva zile.

Totodata, preturile preparatelor din carne ar urma sa sufere tot de anul viitor o majorare cu circa 15%, daca vor fi anulate, asa cum se are in vedere, scutirile de taxe vamale la unele importuri. Nu in ultimul rand, biletele de tren se vor scumpi si ele. Sigura este deocamdata cresterea ca urmare a actualizarii cu indicele inflatiei, adica aproximativ 8%.

Cum era si firesc, inceputul noului an nu va aduce cu el decat noi preturi in crestere. Ca trebuie sa ne aliniem la standardele impuse, ca astea sunt agajamentele asumate fata de organismele europene, sunt lucruri care nu mai conteaza. Romanul s-a obisnuit ca de la an la an sa plateasca in plus pentru fiecare serviciu pe care il foloseste. Cand vine vorba insa de posibilitatea achitarii darilor din ce in ce mai ridicate si, implicit, de salariile care raman inca plafonate, guvernantii alesi, si care nu duc grija zilei de maine, nu au decat un singur sfat ironic: "Trebuie sa strangem cureaua".

Desi ultima majorare (cu circa 8,3%) a biletelor de tren a avut loc in luna septembrie a.c., se prefigureaza o noua scumpire a acestora in cursul anului urmator. "Tarifele nu se vor majora de la 1 ianuarie 2006, dar s-ar putea intampla acest lucru din primavara, in functie de rata inflatiei", a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, directorul CFR Calatori, Alexandru Noapte. Domnia sa a adaugat ca majorarea tarifelor va tine cont de rata inflatiei.

Gazele si energia, pe lista

Concret, ianuarie 2006 nu va inseamna decat noi biruri pe buzunarul cetateanului. Astfel, factura la intretinere isi va mari valoarea si asta pentru ca ne asteapta o noua majorare a pretului la utilitati. Potrivit unor surse din domeniu, pretul gazului va creste cu circa 15-16%, insa noile tarife exacte urmeaza sa fie anuntate de catre Autoritatea de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale la 15 decembrie a.c. Pretul gazelor naturale din productia interna trebuie sa creasca pe parcursul anului viitor cu 25 de dolari pe mia de metri cubi, conform angajamentelor asumate. Tot de la 1 ianuarie 2006, si pretul gazelor din import urmeaza sa se majoreze cu pana la 15% la o medie de 280 dolari pe mia de metri cubi. Numai in acest an, ANRGN a operat doua majorari ale pretului gazelor naturale, in luna aprilie cu o medie de 20%, iar in luna iunie cu peste 10%. Si asta nu este singura veste prosta. Si factura de la energie electrica va fi ceva mai mare pentru ca si aici se lucreaza la o schema de majorare ce va aplicata anul viitor. Potrivit purtatorului de cuvant din cadrul Autoritatii de Reglemetare in domeniul energiei, Alexandru Sandulescu, o decizie in acest sens urmeaza sa fie luata in cateva zile. "Exista mai multe varinate care sunt analizate. Majorare o sa fie, insa nu se stie deocamdata procentul", ne-a declarat Sandulescu.

Produsele din carne se vor scumpi cu 15%

Pe de alta parte, nici la capitolul produse alimentare lucrurile nu stau tocmai pe roze. Asociatia Romana a Carnii (ARC) estimeaza o crestere a preturilor la preparatele din carne cu circa 15%, incepand cu anul viitor, daca vor fi anulate scutirile de taxe vamale la unele importuri de carne de porc sau va fi stabilita o taxa unica mai mare de 5%. "Daca va fi stabilita o taxa unica mai mare de 5% la importurile de carne de porc, preturile la mezeluri se vor majora cu pana la 15%, in 2006", a declarat ieri directorul executiv al asociatiei, Mihai Visan. In plus, reprezentantii ARC au solicitat, ieri, Ministerului Agriculturii, fie mentinerea actualelor exceptari de taxe la importurile de carne de porc, fie stabilirea unei taxe unice de maxim 5%.

Dar si crescatorii de porci au cerut introducerea unei taxe vamale unice de 20% la importuri. Importurile de carne de porc transata si congelata au fost scutite in acest an de la plata taxelor vamale, spre deosebire de carnea refrigerata, unde s-a aplicat o taxa de 20%. Membrii ARC considera ca introducerea unei taxe vamale unice mai mare de 5% va determina scumpirea produselor si, implicit, scaderea consumului, in conditiile in care in ultimele doua-trei luni a fost consemnata o reducere a cererii din partea consumatorilor de pana la 15%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.