Cresterea nejustificat de mare din ultima perioada a preturilor pe piata imobiliara romaneasca a condus la o situatie mai mult decat hilara. Un apartament situat in centrul civic din Capitala costa cat unul plasat in centrul Vienei.

"Cresterile de preturi in

pentru locuinte in apartamentele de bloc au fost, in numai doi ani, respectiv in perioada iulie 2003-iulie 2005, de peste 250% in Bucuresti si de peste 150-200%, in majoritatea municipiilor din Romania. Aceasta escaladare nu s-a produs nicaieri in Europa, in ultimii 15 ani si intr-un interval atat de scurt", mentioneaza raportul imobiliar realizat de Institutul de Consultanta Imobiliara-SGA Romania. Astfel, potrivit specialistilor din domeniu, acest dezechilibru, cu consecinte pe termen lung, nu s-ar fi produs daca existau strategii de dezvoltare a pietei de locuinte ieftine si interes pentru completarea ritmica a ofertei pe piata imobiliara.

Case mai ieftine la vecini

"In Bucuresti, preturile apartamentelor depasesc cu aproape 50% preturile din Sofia si se apropie de cele din Belgrad, capitala unei tari aflate intr-o criza imobiliara fara precedent, deoarece a trecut printr-un razboi", explica asadar specialistii imobiliari, precizand totodata ca aceste costuri foarte mari se regasesc si in cazul apartamentelor centrale, de lux. "La Viena, un apartament cu doua camere in aria centrala se poate cumpara cu 80.000 de euro, aproape pretul unui apartament situat in Bucuresti, in Centrul Civic", mai mentioneaza raportul SGA.

Cat despre sectorul de lux, expertii spun ca preturile solicitate, si din pacate chiar si obtinute in multe cazuri, nu sunt deloc justificate. Potrivit raportului SGA, in timp ce un castel splendid din secolul 19, din Franta, perfect conservat, cu peste 40 de incaperi si situat in mijlocul unui parc de peste opt hectare costa aproximativ opt milioane de euro, discutabil, proprietarul unei vile din Pipera cere chiar si pana la patru milioane de euro pentru o proprietate construita in stil "local". "Piata arata insa si proprietati care se negociaza la cote absurde, de pana la 10 milioane de euro", aminteste SGA.

Preturile continua sa urce

Potrivit specialistilor imobiliari, preturile vor continua sa creasca si in perioada urmatoare, chiar daca pe anumite segmente costurile au devenit aproape "insuportabile". Asadar, preturile la apartamentele de bloc, spre exemplu, vor creste anul viitor cu o mai putina putere, comparativ cu acest an, dar in nici un caz nu vor scadea, asa cum prognozau deunazi reprezentantii anumitor agentii imobiliare. "Stabile insa si cu o usoara crestere nesemnificativa, de 5-8%, ar putea sa fie preturile din cartiere ultracentrale ori , precum Bucuresti, Centrul Civic, Scoala Herastrau, Baneasa", se mentioneaza in raportul Institutului de Consultanta Imobiliara, anticipandu-se pentru 2006 ca vedeta in domeniu va fi piata rezidentiala. "Vedeta investitiilor ramane piata rezidentiala, unde incap cu precadere dezvoltarile in forma unor parcuri si blocuri de apartamente, denumite condominium", prognozeaza ICI.

Ce-i de facut?

Dar, din pacate, la acest segment rezidential nu au acces foarte multi romani, cunoscut fiind faptul ca si preturile practicate sunt pe masura. Asadar, daca preturile apartamentelor de bloc vor continua sa creasca, pe ce va putea "pune" ochii romanul de rand? Este o intrebare care, potrivit specialistilor imobiliari, ar trebui sa fie in special pe buzele autoritatilor, care ani de-a randul nu au intreprins nimic concret pentru rezolvarea acestei situatii ce poate capata, in urmatorii ani, conotatii grave. "Daca statul ar fi transformat, spre exemplu, CEC-ul intr-o banca pentru locuinte populare si ar fi sustinut cu dobanda scazuta constructia de cladiri, efectul ar fi fost imediat si vizibil", pare sa dea specialistii imobiliari chiar solutia pe care autoritatile ar putea-o adopta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.