Schiatul pe 70% dintre pirtiile romanesti a devenit intr-adevar sport extrem, din cauza nesigurantei acestora. Cele mai multe pirtii ar trebui inchise pe motiv ca nu sint omologate si sint periculoase.

Pirtii nesigure, intrerupte de drumuri pe care circula camioane, fara plase de protectie si fara marcaje. Aceasta este oferta statiunilor montane din Romania in materie de schi. Pina in prezent, autoritatile au controlat o parte dintre ele si au ajuns la concluzia ca 70% trebuie inchise. "Exista cite o comisie in fiecare judet, care controleaza pirtiile si hotelurile. Cei care nu respecta legea vor fi sanctionati, iar pirtiile vor fi inchise in functie de situatie", spune Robert Hart, purtatorul de cuvint al Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorului. Pina la ora actuala, comisia a inchis cea mai inalta pirtie din statiunea Paltinis.

In Harghita, pirtii la negru

Toate pirtiile de schi din Harghita functioneaza la negru. "In judet exista 19 pirtii, dintre care functioneaza 16, dar nici una dintre ele nu are omologarile de la autoritatile in domeniu.

Conform legilor in vigoare, administratorii pirtiilor de schi sint obligati sa ceara omologarea acestora, in caz contrar fiind pasibili de amenzi foarte mari si inchiderea pirtiilor", spune Marian Chivu, seful Serviciului Public de Salvamont Harghita. Acesta sustine ca, in unele cazuri, numarul schiorilor pe pirtie este prea mare si exista riscul de accidente, stilpii instalatiilor nu sint protejati corespunzator, nu exista locuri de odihna pentru schiori, grupuri sanitare sau plase de siguranta in unele zone periculoase.

Chiar daca prin mijlocul pirtiei exista un drum pe care circula camioane, autoritatile nu au crezut de cuviinta, anul trecut, ca pirtia Oncesti, din judetul Sibiu, trebuie inchisa. "Pirtia a fost controlata si anul trecut. Dar atunci a primit doar o lista cu ce trebuie sa faca", spune un salvamontist.

Zona e administrata de firma SC Libertatea SA Sibiu, detinuta de omul de afaceri sibian Puiu Bota. Acesta mai detine si fabrica Victoria SA.

"Sa alunecati bine!" la Copos

La capitolul omologare, pirtiile din judetul Brasov, detinute in majoritate de ANA Teleferic, stau cel mai bine. Pentru ca o pirtie sa fie omologata, proprietarul trebuie sa investeasca in ea de la citeva mii de euro pina la zeci de mii. "Suma necesara difera in functie de starea acesteia. Daca pista de schi nu este amenajata si are multe zone cu risc, suma necesara poate sa ajunga la zeci de mii de euro. Pe de alta parte, sint administratori care nu trebuie decit sa imbunatateasca punctele de orientare si zonele de prim-ajutor pentru a respecta normele de omologare", explica Mircea Opris, directorul Salvamont Brasov.

Tarifele noastre, egale cu ale elvetienilor

Preturile la schiat in strainatate sint mai mici decit in Romania, cu exceptia Elvetiei, care ne egaleaza si chiar ne depaseste putin. Astfel, la un hotel de trei stele din statiunea Busteni un pachet turistic pentru schiat costa 40 de euro pe zi, iar in Elvetia, la hotel de trei stele, 42 de euro pe zi. In Italia insa, o zi de schiat costa doar 28 de euro, cu cazare la un hotel de trei stele. Primul criteriu dupa care se ghideaza schiorii straini, daca vor sa vina in Romania, este omologarea pirtiei. Cel mai important lucru pentru ei este siguranta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.