Potrivit unor analize realizate de specialistii Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC), pretul local de referinta al gigacaloriei obtinute avand ca materie prima gazul metan va creste cu 12-15%. Scumpiri mai consistente vor fi la gigacaloria produsa pe baza de pacura - 18-23% - si de combustibil lichid usor - 20-24%. In prezent pretul de referinta al gigacaloriei este de 896.000 lei, dar autoritatile administratiei locale care au in subordine operatorii de termoficare pot opera cresteri ale pretului local de referinta daca nu isi permit sustinerea sistemului.

Reducerea progresiva a subventiilor pentru gigacalorie este prevazuta in Ordonanta de Urgenta nr. 48/2004 pentru adoptarea unor masuri privind furnizarea energiei termice populatiei, pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde de consum, prin sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termica. Actul normativ adoptat de fostul Guvern invoca angajamentele cu organismele financiare internationale pe care Romania si le-a asumat de a elimina treptat pana in 2007 subventiile pentru caldura. Daca in acest an subventiile se vor diminua cu 33%, anul viitor reducerea lor va fi de 66%.

Conform legii, sumele obtinute din reducerea subventiilor se utilizeaza pentru retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate in vederea reducerii costurilor de productie si a eliminarii treptate a subventiilor pentru energia termica livrata populatiei. Aceste sume se acorda numai in conditiile justificate, pe baza de studii de fezabilitate prezentate de catre operatorii producatori si/sau distribuitori de energie termica in sistem centralizat, insusite de autoritatile administratiei publice locale si avizate de Ministerul Administratiei si Internelor. Presedintele ANRSC, Ioan Radu, a declarat ca toti operatorii ar trebui sa acorde atentia cuvenita programelor de reabilitare si modernizare a sistemelor. "Noi suntem dispusi sa acordam consultanta operatorilor si autoritatilor locale. In discutiile pe care le-am avut cu Fondul Monetar International ni s-au cerut eliminarea inertiei sistemului si rentabilitatea", a spus Radu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.