Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari.

Conditiile pe care autoritatile locale trebuie sa le indeplineasca in mod obligatoriu pentru a evita cresterea taxelor si impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal, scrie MEDIAFAX.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ulterior, in ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012 "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".

Premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele si taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate sa achite integral, pana la 30 septembrie, diferenta rezultata, cu o bonificatie de pana la 10%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.