Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de hotarare privind aprobarea metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara, informeaza Ministerul Muncii.

Proiectul prevede ca programul de functionare a unitatilor/structurilor/sectiilor in care se ofera servicii de educatie anteprescolara este flexibil, urmareste acoperirea nevoilor copiilor si parintilor si poate fi normal (pana la cinci ore pe zi, in functie de solicitarile parintilor), prelungit (10 ore pe zi) sau saptamanal (de luni pana vineri).

Programul de functionare a creselor va fi de luni pana vineri, in intervalul orar 6.00 - 18.00, scrie MEDIAFAX.

"Se recomanda parintilor ca, in limita posibilitatilor, sa nu lase copilul in serviciile de educatie timpurie anteprescolara mai mult de 10 ore pe zi", se arata in proiectul de hotarare aprobat de guvern.

De asemenea, se recomanda ca in grupa mica sa fie inscrisi copii de pana la un an, in grupa mijlocie - copii de unu-doi ani, iar in grupa mare - de doi-trei ani.O alta recomandare se refera la constituirea grupelor eterogene si repartizarea fratilor si prietenilor de varste diferite in aceeasi grupa.

Unitatile de educatie anteprescolara cu program prelungit si saptamanal vor functiona pe tot parcursul anului, inclusiv in timpul vacantelor scolare, perioada in care nu se organizeaza proces instructiv-educativ.

Parintii/reprezentantii legali ai caror copii beneficiaza de servicii in crese si alte unitati de educatie timpurie anteprescolara publice sunt obligati la plata unei contributii lunare a carei valoare este stabilita prin dispozitie a primarului, in functie de numarul de copii din familie si de venitul mediu lunar brut cumulat al parintilor/reprezentantilor legali calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului.

Vor fi scutiti de la plata contributiei, sarcina fiind preluata de bugetul local, parintii/reprezentantul legal care au in ingrijire copii care sunt expusi riscului de separare de familie si au aprobate planuri de servicii.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

"Valoarea contributiei nu poate depasi 20 la suta din costul mediu lunar de intretinere in unitatea publica in care se ofera servicii de educatie anteprescolara", se arata in documentul adoptat de Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.