Confederatia "Cartel Alfa" si Federatia Sindicatelor din Comert cer ca 1 decembrie sa fie zi libera pentru toti angajatii, inclusiv pentru cei care lucreaza in comert, iar acest drept sa fie din 2013 expres prevazut in lege, ca o obligatie, nu ca o optiune pentru angajator.

Sindicalistii spun ca Ziua Nationala a fost mereu o zi lucratoare obisnuita pentru angajatii din comert, beneficiul constand in sporuri salariale simbolice.

Potrivit MEDIAFAX, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" si Federatia Sindicatelor din Comert solicita ca Ziua Nationala a Romaniei sa fie respectata de toate companiile multinationale si nationale din Romania si implicit sa fie respectat dreptul lucratorilor de avea zi libera.

Totodata, sindicalistii cer ca acest drept sa nu fie o optiune, ci o obligatie pentru angajator, cu atat mai mult cu cat in comert sunt respectate doar trei zile libere pe an din cele 12 zile libere legale acordate in Romania.

"Pana in anul 2010, companiile multinationale din sectorul comert au avut o atitudine care a ramas in limite decente fata de sarbatorile legale si fata de angajati, magazinele ramanand inchise trei zile pe an, respectiv 1 ianuarie, prima zi de Paste si prima zi de Craciun. Dar niciuna dintre aceste companii nu a respectat Ziua Nationala a Romaniei, ceea ce incalca prevederile art.139 din Codul muncii, privind sarbatorile legale.
Pretextul angajatorilor din comert a fost acela ca, in domeniu, concurenta este acerba, desi aceasta chestiune a concurentei dispare de la sine daca toate companiile din comert ar accepta sa respecte ziua legala libera de 1 Decembrie"
, se arata intr-un comunicat de presa al Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" si Federatiei Sindicatelor din Comert remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit Codului Muncii, zilele libere legale sunt 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august - de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun. La acestea se adauga si 30 noiembrie, Sarbatoarea Sfantului Andrei, declarata din iunie ca zi libera legala.

Angajatorul poate decide daca salariatii au liber in aceste zile sau daca acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile de la acestea.

De asemenea, angajatorii pot decide ca salariatii sa lucreze in aceste zile libere si sa le acorde in schimb un spor la salariul de baza, care nu poate fi mai mic de suta la suta din acesta, corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, conform prevederilor Codului Muncii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.