Medicii vor testa primul pancreas artificial, care va fi implantat unei femei de 34 ani ce sufera de zece ani de diabet insulino-dependent, a anuntat, marti, profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni.

Irinel Popescu a precizat ca este pentru prima data cand se incearca in Romania implantarea acestui dispozitiv cu insule pancreatice umane si a doua oara in lume, interventia fiind realizata pentru prima data in Germania.

Profesorul Constantin Ionescu Targoviste a precizat ca dispozitivul va fi implantat unei femei de 34 de ani, insulino-dependenta de zece ani, care are un copil si ar mai dori unul, scrie MEDIAFAX.

"Pacienta a acceptat sa fac aceasta interventie intrucat spera sa scape de cele patru injectii pe care trebuie sa si le administreze zilnic. Pe lista de asteptare mai sunt inca patru pacienti. Costurile interventiei sunt foarte mari, in jur de 200.000 de euro, dar aceste cinci interventii vor fi suportate de un consortiu din care fac parte Germania, Israel, SUA si Romania", a mai spus profesorul Ionescu Targoviste.

El a precizat ca interventia are un grad de risc pe care pacienta si l-a asumat, precizand ca daca operatia nu va reusi, aceasta va reveni la tratamentul initial.

"Dispozitivul se pune subcutanat, daca nu merge, il scoatem si revenim la tratamentul initial", a explicat Ionescu Targoviste.

Pancreasul artificial este un dispozitiv de marimea unei pudriere, in care se implanteaza celule pancreatice de la un donator si care se introduce in organism. Cu ajutorul acestui aparat, pacientii ar putea scapa de injectiile zilnice cu insulina.

Pancreasul artificial este realizat dintr-un dispozitiv de membrane biologice care au rolul unor filtre. Pentru inceput, medicii recolteaza celule pancreatice din pancreasul unui donator aflat in moarte cerebrala. Acestea sunt apoi testate in laborator si transferate in interiorul dispozitivului, unde exista o solutie extrasa din alge marine, care le protejeaza de atacul de respingere a celulelor sistemului imunitar.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Dispozitivul este implantat intre piele si muschi si intra astfel in contact cu tesuturile organismului. Prin sistemul de membrane se va face transferul de nutrienti: glucoza din sange catre celulele pancreatice si invers, eliberarea insulinei, in sange. Singura interventie externa care sa ajute celulele pancreatice sa functioneze este o injectie cu oxigen, o data pe zi.

In Romania sunt peste 200 de mii de diabetici dependenti de insulina, printre care si cateva mii de copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.