Pacientii romani pot beneficia de servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica sau logopedie doar daca platesc, intrucat CNAS nu incheie contracte cu cabinetele medicilor de profil.

Nu se poate spune ca romanii sunt binecuvantati prin a fi scutiti de probleme psihologice. In tara au loc zilnic opt sinucideri, insa in ciuda statisticilor nefericite, CNAS nu poate deconta serviciile psihologilor, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit prof. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) refuza accesul pacientilor romani la servicii psihologice, prin faptul ca nu introduce acestea, spre decontare directa, in Contractul-cadru.

"Accesul pacientilor la serviciile psihologice este, practic, imposibil de realizat. Pacientii romani pot accesa servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si logopedie, adica psihopedagogie speciala, doar daca platesc. In prezent, CNAS nu deconteaza, in realitate, astfel de servicii si nu incheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS considera, intr-un mod aberant, ca beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate, si nu pacientii", a spus Anitei.

Presedintele Colegiului Psihologilor a precizat ca aproximativ 40% din populatia Romaniei, aflata in mediul rural, nu a beneficiat niciodata de o evaluare psihologica clinica si nu cunoaste ce este un psiholog.

In aceeasi ordine de idei, CNAS doreste ca, in Contractul-cadru 2013-2014, sa se prevada doar decontarea serviciilor medicale, refuzand sa le recunoasca pe cele conexe, motivatia fiind ca acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

"Solicitam Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa recunoasca si sa introduca in Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversam o perioada de criza economica in care depresia si alte afectiuni psihogene au devenit o problema de sanatate publica. In aceste conditii, este extrem de necesar ca pacientii sa aiba acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program national de asistenta psihologica a populatiei", a mai spus presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

In prezent, in Romania sunt aproximativ 14.000 de psihologi, dintre care aproximativ 3.000 isi exercita profesia in mod independent.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana din patru sufera de depresie la nivel mondial. Pentru 2020, se apreciaza ca diagnosticul de depresie va ajunge al doilea din lume, dupa bolile cardiovasculare, OMS recomandand, ca terapie de prima linie, psihoterapia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.