Universul traditiilor romanesti este populat de numeroase "creaturi ale intunericului", care ar pune la respect orice vampir, varcolac sau zombie de la Hollywood.

Strigoi

Orice strigoi are coada acoperita de par lung, picioare cu copite de cal, maini paroase si o gura mai mare decat a omului normal. Cu ocaziile bantuirii prin lumea celor vii, strigoii iau, deseori, infatisari de animale asa-zis "impure", precum pisica, gandac, iepure musca, fluture cap-de-mort, lup, caine, tap, berbec, bufnita, cucuvea, sobolan.

Astfel inzestrati, infaptuiesc doar lucruri malefice: sperie pe cei vii, fura mana vacilor si rodul campului, "leaga" barbatii si tinerele fete, absorb vlaga si energia vitala a rudelor si fostilor prieteni sau opresc zagazul ploilor (in special strigoaicele sau vidmele). Strigoaicele sunt, de fapt, dependente de relatiile sexuale cu cei vii.

Dupa ce se iubeste o noapte intreaga cu un barbat, strigoaica a initiat deja procesul prin care-i fura acestuia, incetul cu incetul, sufletul.

Daca strigoii nu au fost deztrigoiati dupa moarte, ei se intorc ca strigoi morti sau cadavre vii.

Cadavre vii

Cadavrele vii provin din strigoii vii care la moarte nu au fost deztrigoizati prin anumite practici cum ar fi cea cu tarusul batut in inima unui mort banuit de a fi fost strigoi viu, sau prin punerea unui catel de usturoi in gura.

Se crede ca mortii strigoi sunt mult mai rai decat strigoii vii, ei se transforma noaptea in animale salbatice si fac numai rau muritorilor, aduc molime peste animalele satelor, fac ca oamenii sa innebuneasca de spaima, ii pocesc, schilodesc sau chiar ii omoara.

Moroi

Conceptul de moroi este autentic romanesc, fiind unul dintre cuvintele care provin din daco-romana, deoarece, dupa cum a demonstrat marele folclorist Tudor Pamfile, termenul era folosit de populatia daco-romana inainte de migratia slavilor de sud in Balcani, scrie descopera.ro.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Reprezinta sufletele copiilor nascuti in conditii nefiresti, care se intorc noaptea in casele unde s-au nascut pentru a-si chinui mamele. In Bucovina, se crede ca moroi devin mai ales pruncii nascuti de o fata mare si ucisi sau ingropati de vii, de rusinea satului si a familiei. O astfel de victima nu se transforma imediat in moroi, ci are nevoie sa se implineasca sapte ani de la data mortii.

In cazurile in care pruncul a fost ucis cu buna stiinta de cea care i-a fost mama, razbunarea acestuia va fi si mai apriga. Sufletul copilului decedat iese din mormant sub forma unei coloane inalte de lumina si isi incepe cutreierarea neobosita.

Iele

Credintele despre Iele
, care se gasesc, aproape la fel, la mai toate popoarele din Europa, sunt la noi, in mare parte, influentate de credintele slave. Corespund intocmai acelora pe care le au sarbii despre Vile (sing. Vila), si bulgarii, despre Samodiva.

Citeste si:
Codrin Stefanescu: Monstrii traiesc printre noi. Sunt peste tot si...
Codrin Stefanescu: Monstrii...

Ielele sunt niste duhuri, in chip de fete tinere, 3, 5, 7, 9 sau 12 la numar, de o frumusete uimitoare. Dupa unii, au aripi, sunt imbracate in alb, de sus pana jos, au zale pe piept si clopotei la picioare.

Cand vor sa pedepseasca pe cineva, Ielele il dezmiarda prin cantari, il adorm in visuri placute, apoi joaca de trei ori hora in jurul lui si incep sa-l blesteme: ori limba sa i se lege, ori din minte sa-si sara, ori sa nu-si mai dea peste leac. De cele mai multe ori, ii iau mainile sau picioarele, ori ii stramba fata. Atunci se zice ca omul e "soimanit", caci au dat Soimanele peste el.

Pricolici

Folcloristul Tudor Pamfile apreciaza ca pricolicii sunt „o alta infatisare a strigoilor” sau „strigoi intrupati in animale”, adica strigoi zoomorfi, niste „fantome de animale”, de obicei avand infatisari de „oameni-lupi”, scrie revista Agero.

Citeste si:
9 cele mai raspandite obiceiuri de Sfantul Andrei
9 cele mai raspandite...

Dimitrie Cantemir spune ca termenul de pricolici are aceeasi semnificatie ca cel de „Loup garou” la francezi, care au credinta ferma ca „oamenii se pot schimba in lupi si in alte fiare de prada si isi insusesc atat de mult firea acestora, incat se reped si sfasie atat oamenii cat si dobitoacele”.

In imaginatia populara, este vizualizat ori drept o creatura cu cap de om pe trup de lup, ori cap de lup pe trup de om. Nu trebuie confundat cu varcolacul. Pricolicii sunt asemanatori cu strigoii, in sensul ca sunt spirite rele care reinvie in noaptea de Sf. Andrei.

Triculici, tricolici

Tricolicii se nasc din impreunarea nefireasca a oamenilor cu lupii. In noptile cu luna plina, ei sunt posedati de Demonul Distrugerii, care le insufla dorinta de a ucide orice fiinta intalnita in cale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.