Intre 20 august si 15 septembrie 2012 echipa Salvati Dunarea si Delta (SDD) alaturi de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost prezenta in 29 de localitati din Delta unde au fost organizate 65 de consultari locale

Scopul intalnirilor a fost crearea unei baze de date care sa serveasca autoritatilor responsabile pentru elaborarea Planului de management al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Peste 1300 de persoane, au participat la intalnirile organizate in cadrul proiectului.

Situatia la zi a Deltei Dunarii, asa cum a reiesit in urma acestor consultari, este alarmanta: zonele strict protejate se degradeaza galopant, autoritatile de administrare nu au resurse sa intervina, localitatile se confrunta cu depopulari masive, resursele de peste scad din cauza colmatarii canalelor, a braconajului, a poluarii .

Scolile nu au nici dotarile minimale, cabinete medicale sunt prost echipate, medicii sunt prea putini iar medicamente insuficiente, transportul este scump si deficitar, iar taxele si impozitele sufoca activitatea pescarilor, a crescatorilor de animale si a turismului.

Pescuitul industrial, taxele prohibitive, si concesiunile piscicole inca prezente in anumite zone ale Deltei au restrans accesul populatiei la peste, incurajand intr-un ritm galopant braconajul.

Se impune un efort concertat din partea tuturor factorilor responsabili (autoritati publice locale si centrale, privati, ONG uri) in vederea abordarii corespunzatoare a acestor probleme sistemice.

In aceste conditii, Ministerul Mediului a considerat ca o solutie ar fi infiintarea unui nou organism oficial
. Ministrul Rovana Plumb, a anuntat ca va fi infiintata o noua autoritate in Delta Dunarii, care sa coordoneze toate cele sapte organisme de control existente in prezent si sa fie condusa la nivelul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

"Ministerul Mediului si Padurilor are ca prioritate zero acordarea, catre aceasta administratie a Deltei Dunarii (ARBDD, n.r.), a posibilitatii de a accesa fonduri europene prin programe multianuale si multifonduri, printr-o abordare integrata a politicilor de mediu, de dezvoltare rurala si a politicilor agricole. Prin intermediul fondurilor europene, Delta va beneficia de refacerea si conservarea habitatelor naturala", a declarat Rovana Plumb, citata intr-un comunicat de presa de luni al Ministerului Mediului.

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

Ministrul a precizat ca noua autoritate din Delta Dunarii va coordona toate cele sapte organisme de control existente in prezent, ceea ce inseamna ca echipe mixte, cu angajati dotati in mod corespunzator, vor efectua un singur rand de controale, iar operativitatea va creste.

"Delta Dunarii este o bogatie fara egal a Romaniei si trebuie protejata cu adevarat", a mai spus Rovana Plumb, citata de gandul.info.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.