Romanii cred astazi mai mult in identitatea lor europeana decat in cea nationala, arata un sondaj Eurobarometru.

Imaginea UE in statele membre a inregistrat o imbunatatire considerabila in cele mai multe dintre statele europene, fata de anul precedent. Astfel, conform eurobarometrului, 40% dintre europeni apreciaza imaginea Uniunii Europene ca fiind foarte buna, 35% ca fiind neutra si 23% ca avand o perceptie publica negativa, scrie evz.ro.

In Romania, datele sunt cu mult peste media europeana: 58% din populatia tarii apreciaza ca fiind pozitiva imaginea UE, in timp ce in 2011 doar 49% dintre romani considerau astfel.

In privinta sentimentului de apartenenta la Uniunea Europeana, peste 50% dintre europeni considera ca este bine ca tara lor face parte din familia europeana, in timp ce 31% se considera neutri din acest punct de vedere. Tarile care se bucura cel mai mult de apartenenta la familia europeana sunt: Luxemburg (78%), Olanda (70%), Germania (70%), Belgia si Danemarca (66%), Suedia (61%) si Romania (59%).

In ceea ce priveste puterea decizionala a tarii de origine in Uniunea Europeana, 65% dintre respondenti considera ca tara lor are un cuvant important de spus in politicile europene, fata de 31% care nu cred in puterea de influentare a acestora.

Peste 46% dintre romani cred ca tara noastra poate influenta deciziile UE, situandu-se pe locul al doilea in clasamentul european, imediat dupa Austria (61%).
In 2011, doar 30% dintre romani credeau ca tara lor are vreo putere decizionala in UE.

Cat priveste identitatea nationala si cea europeana, cei mai multi dintre respondenti (44%) cred doar in identitatea lor nationala, in timp ce 43% se considera atat europeni cat si nationali. Doar 4% dintre respondenti se simt doar europeni.

"Romania a inregistrat o scadere de 4 puncte procentuale a increderii in propria identitate nationala. Daca in 2011, 44% dintre romani sustineau identitatea lor nationala, astazi doar 40% mai simt la fel. Schimbarea fundamentala a fost generata de nevoia romanilor de a avea o identitate europeana in contextul tulburarilor politice interne. Romanii cred astazi mai mult in identitatea lor europeana decat in cea nationala", subliniaza Petru Luhan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.