In Romania incepe sa se contureze o moda a orientarii consumatorului catre alimente ecologice, arata un studiu sociologic facut in mai multe supermarketuri autohtone. Specialistii afirma ca majoritatea celor care cumpara astfel de produse au studii superioare si venituri medii spre mari. Tot ei spun ca jumatate dintre cei care cumpara produse ecologice pentru ca sunt la moda sunt persoane cu varsta intre 26 si 39 de ani. Sociologii sustin ca principala motivatie a acestora este "snobismul consumatorist".

Romanul vrea sa manance mai sanatos. Trendul catre consumul ecologic se contureaza la categoriile bine educate cu acces la informatie, cu un nivel de viata mai ridicat. Acestea sint concluziile unui studiu comandat de compania Naturaland, prezentat ieri, la lansarea Federatiei pentru Dezvoltarea Agriculturii Ecologice in Romania. Dintre cele 500 de persoane chestionate, mai mult de 66% au cumparat cel putin o data un produs ecologic.

De ce opteaza pentru astfel de produse? Pentru ca sunt mai gustoase, spun subiectii cu studii universitare dar si pentru ca "ajuta la imbunatatirea calitatii vietii". Curiozitatea este cea care-i indeamna pe cei cu studii medii sa testeze un aliment ecologic. De ce nu au mai mult succes astfel de produse printre romani? Pentru ca persoanele mature nu au incredere fie in producatori, fie in vanzatori.

In momentul de fata, sub 1% din alimentele obtinute in agricultura romaneasca sunt ecologice, afirma Radu Panait, directorul companiei Naturaland. "Din pacate, multe dintre acestea sunt exportate in Uniunea Europeana. Cauzele ar fi lipsa unei piete autohtone specifice de desfacere, pretul mai ridicat al produselor ecologice si, nu in ultimul rand, lipsa informatiilor despre avantajele acestor produse pentru sanatate", sustine Panait.

Cifra exporturilor de produse ecologice ajunge la 10 - 15 milioane de euro, anual. "Romanii inca fac confuzii intre notiunea de produs naturist si produs ecologic", explica directorul Naturaland. In timp ce un produs naturist nu contine aditivi alimentari, adica celebrele E-uri, dar poate sa provina dintr-o cultura tratata cu pesticide sau ingrasaminte chimice, un aliment ecologic 100% exclude orice fel de chimie sintetica, de la cultivare si pana la desfacere, adauga acesta.

Spre exemplu, un ou ecologic provine de la pasari care nu au fost hranite cu furaje modificate genetic sau "indopate" cu vitamine de origine sintetica. Astfel, acel ou are coaja mai tare, e bogat in vitamina E si are continut zero de chimicale.Produsele ecologice ajuta la combaterea bolilor secolului XXI - cancerul, SIDA, afectiuni ale inimii si de circulatie, spun specialistii. Radu Panait arata ca, pentru a incuraja dezvoltarea pietei autohtone de hrana "curata 100%", trebuie formate retele coerente de comunicare intre autoritati, producatori, comercianti, retaileri si distribuitori.

Piata interna de produse ecologice este in formare. Daca in anul 2000, aceasta se practica pe o suprafata de 7000 de hectate, in 2005 s-a ajuns la 100.000 de hectare "ecologice", arata statisticile Ministerului Agriculturii. Sorin Stefanescu, cerce-tator la Institutul de Pedologie si Agrochimie, crede ca Romania are conditii foarte bune pentru convertirea agriculturii traditionale la cea ecologica.

"Sunt semnale importante, de incurajare a practicilor agricole ecologice, din partea UE. La ei foarte multe lucruri au scapat de sub control, iar solul este destul de imbibat cu substante chimice in urma agriculturii intensive. Am avea beneficii nelimitate pe termen lung daca s-ar incuraja prin politici guvernamentale coerente, prin subventii, agricultura ecologica", sustine Stefanescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.