Aproximativ 12.000 de cetateni straini din state terte UE sunt inscrisi in invatamantul universitar din Romania, dupa absolvirea anului pregatitor, arata documente ale MECTS.

MECTS a elaborat Metodologia de primire la studii si scolarizare a cetatenilor straini din state terte UE in invatamantul de stat si particular acreditat din Romania, in anul scolar/universitar 2012-2013.

Potrivit actului, pot accede in sistemul national de invatamant persoanele din state terte UE care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • au documente ce atesta cetatenia statului respectiv;
  • au calificarea necesara, dovedita prin acte de studii eliberate de institutii de invatamant recunoscute in tara de provenienta;
  • si-au depus dosarul in termenul stabilit prin prezenta Metodologie;
  • au acceptul unitatii / institutiei de invatamant unde doresc sa studieze;
  • au optat pentru o institutie de invatamant superior de stat sau particular acreditata si o specializare acreditata.

Conditiile specifice admiterii intr-o institutie de invatamant superior din Romania includ, printre altele, promovarea testelor de aptitudini organizate pentru invatamantul de arta, sportiv si de arhitectura sau, daca este cazul, de admitere la doctorat, scrie MEDIAFAX.

Cetatenii straini din state terte UE sunt inscrisi in invatamantul universitar si postuniversitar doar dupa absolvirea anului pregatitor, in cadrul caruia isi insusesc cunostintele necesare de limba romana, precum si cunostintele specifice in corelare cu profilul viitoarei pregatiri (anatomie, fizica, chimie, desen tehnic etc.).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.