Bolnavii care apeleaza pentru efectuarea investigatiilor medicale la un furnizor privat de servicii medicale, deoarece unitatea sanitara publica la care s-au adresat anterior nu a putut sa i le ofere, nu vor putea sa-si primeasca contravaloarea lor de la Casele de Asigurari de Sanatate. De ce? Pentru ca legea care reglementeaza acest lucru nu a fost publicata in Monitorul Oficial, desi a fost promulgata in urma cu doua saptamani de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Cu toate ca Ordonantei nr. 38/2005, care modifica organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, i s-au adus mai multe amendamente in parlament si a fost promulgata ca lege (nr. 370/2005) prin Decretul nr. 1080 de presedintele Romaniei, in data de 9 noiembrie 2005, nu a fost publicata in Monitorul Oficial nici pana la ora actuala. Insa, conform articolul 78 din Constitutia Romaniei, "legile se publica imediat dupa promulgare".

"Nu se doreste publicarea acesteia pentru ca nu se vrea intrarea ei in vigoare. Mai mult, am fost informat ca va fi data o ordonanta prin care se va modifica data de intrare in vigoare a Legii 370/2005 la baza careia sta OUG 38/2005, si anume, 1 ianuarie 2007", a precizat initiatorul unuia dintre amendamente, deputatul Sorin Paveliu.

Amendamentul adus de acesta stipuleaza ca asiguratii "sa beneficieze de dreptul de a li se rambursa cota parte ce ar trebui suportata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a cheltuielilor efectuate cu investigatii recomandate sau cu medicamentele prescrise in baza unei retete emise legal, in conformitate cu prevederile contractului-cadru".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.