Romanii se considera in primul rind saraci. Au, in schimb, iubire de mosie, de Dumnezeu si de familie, care compenseaza problema banilor si neajunsurile economice.

Acestea constituie o parte dintre concluziile Barometrului de Opinie Publica pe 2005 realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa in colaborare cu World Values Survey si Gallup Organization Romania. Societatea romaneasca a ramas traditionala in convingeri: profund religioasa, patriotica, discriminatorie in ceea ce priveste femeile, cu o toleranta redusa fata de minoritatile de orice tip si indolenta in fata problemelor de mediu.

Saraci, dar fericiti cu duhul

Majoritatea romanilor se considera saraci. Pe o scala de la 1 la 10, 74% dintre locuitorii Romaniei s-au plasat in partea inferioara a ierarhiei, iar in ceea ce priveste clasele sociale, cei mai multi se situeaza in stratul de jos si muncitor. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre cei intervievati declara ca sint fericiti sau foarte fericiti cu viata lor. In topul lucrurilor care ii multumesc pe romani conduce familia, urmata de prieteni si sanatate, care diminueaza supararea provocata de lipsa banilor. De asemenea, majoritatea romanilor pun munca pe primul loc si o mare parte dintre ei cred ca cei care traiesc in nevoie o fac din cauza lenei, a lipsei de vointa si de noroc.

Barbatii, mai egali ca femeile

Conservatorismul se resimte in religie si in perceptia asupra familiei. Noua din zece romani se declara persoane foarte religioase, dar, cu toate acestea, raiul, iadul sau pacatul populeaza imaginatia doar pentru jumatate dintre semenii nostri. In ceea ce priveste familia, peste 60% dintre adultii din Romania cred ca "unul dintre principalele mele scopuri in viata este sa imi fac parintii mindri de mine". Cei mai multi dintre ei considera, de asemenea, ca, indiferent de defectele si calitatile parintilor, copiii trebuie sa-i iubeasca si sa-i respecte si doar 9% dintre cei intrebati considera ca iubirea si respectul copilului trebuie cistigate prin comportament si atitudine.

Printre valorile pe care copiii le-ar putea invata acasa, cele mai importante sint harnicia, responsabilitatea si credinta religioasa. Traditionalismul se pastreaza si in discriminarea femeii: jumatate dintre romani cred ca barbatii sint lideri politici mai buni decit femeile si conduc mai bine afacerile decit sexul slab. In plus, 17% spun ca studiile universitare sint mai importante pentru un baiat decit pentru o fata.

Ne e frica de boala si preturi

Cele mai mari temeri autohtone sint boala, preturile si viitorul copiilor. Doar 11% dintre cei chestionati se tem de un atac terorist si numai 4% de tulburari sociale. Mindria de a fi roman este insa un sentiment important pentru locuitorii Romaniei. Unu din cinci romani e mindru de tara lui si mai mult de jumatate dintre ei ar fi gata chiar sa se inroleze in armata in cazul unui conflict armat. Uniunea Europeana, in schimb, nu-i incinta foarte tare pe cetatenii autohtoni, care prefera sa se declare mai degraba autonomi (56%) sau cetateni ai lumii (48%) decit cetateni ai Uniunii Europene (42%).

Riul si ramul

O problema stringenta in majoritatea tarilor europene, poluarea, este privita destul de ingaduitor de catre romani. Aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca prioritara este cresterea economica in detrimentul masurilor de protectie a mediului. In schimb, toleranta conationalilor nostri fata de subiecte sensibile, precum avortul sau homosexualitatea, este scazuta. Majoritatea respondentilor (66%) dezaproba relatiile dintre persoane de acelasi sex, aproape jumatate dintre acestia negasind justificare nici pentru avort.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.