Micile ateliere mestesugaresti de reparatii incaltaminte, electrice, de croitorie sau de coafura continua sa fie la mare cautare. Cel putin asa reiese din oferta aparuta anul acesta pe piata. Din ianuarie 2005, la primariile de sector ale Capitalei s-au eliberat persoanelor fizice si asociatiilor familiale nici mai mult, nici mai putin de 3.254 de autorizatii de functionare. Investitia intr-o afacere de acest gen nu depaseste cu mult suma de un milion de lei vechi.

In ciuda progresului tehnologic si a modernizarii pietei de consum, oamenii continua sa-si duca cizmele sau ceasul la reparat, atunci cand se strica, sau sa-si reinnoiasca mobila de la vecinul specialist in tamplarie.

Prestarile de servicii, in pole-position

Mai mult de jumatate din autorizatiile eliberate de catre serviciile specializate din cadrul primariilor bucurestene vizeaza prestarile de servicii. Astfel, din cele 400 de autorizatii eliberate de Primaria sectorului 1, de la inceputul acestui an, 269 dintre ele au fost pentru croitorie, consultanta, coafor, traduceri, reparatii vehicule si reparatii articole personale.

Vorbim de ateliere unde se presteaza meserii de cand lumea si, chiar daca sunt micute, prafuite si amenajate nu tocmai dupa ultimul progres in domeniu, continua sa existe si sa prospere in Capitala. Iar asta gratie costurilor mult mai reduse fata de serviciile oferite de marile firme de specialitate.

Pe locul doi in topul celor mai cautate meserii se situeaza comertul in piete si taximetria, urmate de serviciile imobiliare, informatica, secretariat, traduceri si cazare. La Primaria sectorului 4, din cele 577 de autorizatii eliberate anul acesta, 76 au fost pentru taximetrie, 18 pentru informatica, 10 pentru reparatii auto, 15 in domeniul productiei (de la sifoane pana la jucarii si obiecte de artizanat), 13 pentru reparatii incaltaminte, pentru lucrari de instalatii electrice, 10, pentru intermedieri comert, 18 si pentru activitati in gospodarii particulare, alte 22.

Conform statisticilor Serviciului de Autorizare Libera Initiativa din cadrul Primariei sectorului 4, numarul solicitarilor a crescut din iulie 2004, ca urmare a aplicarii noului mod de impozitare, respectiv reducerea impozitului pe profit la 16%. In sectorul 6, in prezent sunt autorizati 2.400 de agenti economici, dintre care aproximativ 1.700 in baza Legii nr. 507/2002 si alti 700 pe Legea nr. 300/2004.

Investitie ieftina

Indiferent de tipul de afacere pentru care opteaza un bucurestean, investitia totala nu depaseste cu mult suma de un milion de lei vechi - la nivelul Bucurestiului, taxa pentru autorizare este de 535.000, 110.000 de lei costa rezervarea denumirii la Registrul Comertului si alti 430.000 de lei reprezinta taxa de inscriere in registru. Activitatea prestata se considera vechime in munca, micii afaceristi avand dreptul la asigurari de somaj si de pensie. Singura conditie care se cere este cea a calificarii in meserie.

Conform Legii nr. 300/2004 si a normelor de aplicare din H.G. nr. 1766/2004, pentru obtinerea autorizatiei, agentii economici trebuie sa aiba la dosar, pe langa documentul care atesta calificarea sau experienta profesionala, si documentul care atesta dreptul legal de folosire pentru inscrierea punctului de lucru, cazier fiscal, documentele de identitate, actele de proprietate pentru domiciliu, insotite de acordul notarial al coproprietarului si certificatul medical.

Pe langa aceste documente, mai sunt necesare formulare tip care sunt puse la dispozitie gratuit de primarie, asigurandu-se totodata indrumare pentru completarea acestora. "Este exact ca un dosar de angajare, numai ca angajatul este propriul sau patron, este o afacere in care se investeste cel mai putin", sustine Maria Dobre, de la Primaria sectorului 4.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.